Nema opasnosti od izlivanja Save i Bosne

U opštini Šamac trenutno nema opasnosti od izlivanja rijeka Save i Bosne, ali se preduzimaju neophodne mjere zaštite od poplava, rekao je Srni rukovodilac Civine zaštite opštine Šamac Boro Bogdanović.

Republika Srpska 16.09.2014 | 17:24
Nema opasnosti od izlivanja Save i Bosne

Bogdanović je precizirao da je nivo rijeke Save danas 530 centimetara i raste svakog sata za jedan do dva centimetra, ali se ne očekuje da će vodostaj preći visinu od 600 centimetara, kada se uvodi redovna mjera odbrane od poplava.

"U narednom periodu možemo očekivati porast vodostaja rijeke Save za oko 50 centimetara, odnosno da neće dostići visinu vodostaja veću od 600 centimetara, tako da neće biti potrebno uvođenje redovnih mjera odbrane od poplava", kaže Bogdanović.

On ističe da rijeka Bosna stagnira.

Bogdanović je dodao da se peti dan vode aktivnosti na čišćenju dijela nasipa rijeke Save na lokalitetu "Velepromet".

"Nasip je zbog neodržavanja bio u lošem stanju, te je služba Civilne zaštite opštine Šamac u saradnji sa Vodoprivrednim preduzećem `Ušće Bosne` i Javnom ustanovom `Vode Srpske` postavila neophodne količine vreća sa pijeskom", rekao je Bogdanović i podsjetio da je im je preduzeće "Vode Srpske" dostavilo 20.000 vreća.

On je podsjetio da je nasip pukao na dvije lokacije kod "Veleprometa" i nedostaje četiri do pet metara betonskog dijela, a trenutno je saniran daskama, najlonima i vrećama sa pijeskom.

Iz preduzeća "Ušće Bosne" poručuju da rijeka Bosna stagnira, a Sava lagano raste i nema bojazni od poplava.

Štab za vanredne situacije opštine Šamac 23. juna obratio se JU "Vode Srpske" sa zahtjevom za pomoć u sanaciji oštećenja na pumpnim stanicama "Duga" i "Rudine".

"Vode Srpske" su 10. septembra obavijestile opštinu Šamac da su pumpne stanice ušle u projekat "Hitne mjere sanacije i rekonstrukcije objekata zaštite od poplava u Republici Srpskoj".

Komentari / 0

Ostavite komentar