Први удари на џихадисте

Амерички авиони извели су прве нападе на положаје исламске државе недалеко од Багдада у оквиру проширења војне мисије, саопштили су данас амерички војни званичници.

Свијет 16.09.2014 | 09:15
Први удари на џихадисте

Америчке летјелице извеле су два ваздушна удара "као подршку ирачким безбједносним снагама недалеко од Синџара и југозападно од Багдада", саопштила је америчка Централна команда, пренијела је агенција АФП.

"Ваздушни удари на југозападу Багдада први су напади изведени као део наших повећаних напора да заштитимо наше људе и хуманитарну мисију ударима на џихадисте док ирачке снаге нападају, као што је то истакнуто у предсједниковом говору прошле сриједе", додаје се у саопштењу.

САД су почетком августа започеле да изводе ваздушне ударе на положаје џихадиста у сјеверном Ираку.

Амерички предсједник Барак Обама је прије мање од недјељу дана у телевизијском обраћању нацији обећао "немилосрдан рат" против Исламске државе, укључујући ваздушне ударе у Сирији и проширене операције у Ираку с циљем уништења војске џихадиста.

На паришкој конференцији одржаној у понедјељак свјетске дипломате сагласиле су се да ће подржати Ирак у борби против џихадиста и бомбардовање исламистичких положаја недалеко од Багдада је показатељ ширења мисије против Исламске државе, навела је француска агенција.

Око 30 земаља, учесница конференције у Паризу посвећене стратегији борбе против Исламске државе, сагласило се да пружи Багдаду "одговарајућу војну помоћ" у борби против џихадиста.

Није прецизирано о којој врсти војне помоћи је ријеч, али је истакнуто да је борба са Исламском државом "најхитније питање".

Предсједник Француске Франсоа Оланд је истакао да нема времена за губљење и да одговор на пријетњу екстремиста мора да буде глобалан.

Око 40 земаља, укључујуцхи 10 арапских држава, прихватиле су формирање коалиције с циљем да се заједно боре против Исламске државе у Ираку и Сирији.

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јулио

16.09.2014 08:29

Ха,ха јесу се препали од ових дзихадиста а казу има их отприлике 5-10000.па дигли су цијели свијет против њих. Моји амери лако је из авиона бомбардовати ,треба сици доле на земљу.Дао је цијели свијет орузје курдима и ситима а они за 2 мјесеца ослободили један град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јулио

16.09.2014 22:54

Ти изгледа волис ове дзихадисте ! То ти је мој јаране велика греска посто то је велики харам вољети и симпатисати убице.

ОДГОВОРИТЕ