Prvi udari na džihadiste

Američki avioni izveli su prve napade na položaje islamske države nedaleko od Bagdada u okviru proširenja vojne misije, saopštili su danas američki vojni zvaničnici.

Svijet 16.09.2014 | 09:15
Prvi udari na džihadiste

Američke letjelice izvele su dva vazdušna udara "kao podršku iračkim bezbjednosnim snagama nedaleko od Sindžara i jugozapadno od Bagdada", saopštila je američka Centralna komanda, prenijela je agencija AFP.

"Vazdušni udari na jugozapadu Bagdada prvi su napadi izvedeni kao deo naših povećanih napora da zaštitimo naše ljude i humanitarnu misiju udarima na džihadiste dok iračke snage napadaju, kao što je to istaknuto u predsjednikovom govoru prošle srijede", dodaje se u saopštenju.

SAD su početkom avgusta započele da izvode vazdušne udare na položaje džihadista u sjevernom Iraku.

Američki predsjednik Barak Obama je prije manje od nedjelju dana u televizijskom obraćanju naciji obećao "nemilosrdan rat" protiv Islamske države, uključujući vazdušne udare u Siriji i proširene operacije u Iraku s ciljem uništenja vojske džihadista.

Na pariškoj konferenciji održanoj u ponedjeljak svjetske diplomate saglasile su se da će podržati Irak u borbi protiv džihadista i bombardovanje islamističkih položaja nedaleko od Bagdada je pokazatelj širenja misije protiv Islamske države, navela je francuska agencija.

Oko 30 zemalja, učesnica konferencije u Parizu posvećene strategiji borbe protiv Islamske države, saglasilo se da pruži Bagdadu "odgovarajuću vojnu pomoć" u borbi protiv džihadista.

Nije precizirano o kojoj vrsti vojne pomoći je riječ, ali je istaknuto da je borba sa Islamskom državom "najhitnije pitanje".

Predsjednik Francuske Fransoa Oland je istakao da nema vremena za gubljenje i da odgovor na prijetnju ekstremista mora da bude globalan.

Oko 40 zemalja, uključujuchi 10 arapskih država, prihvatile su formiranje koalicije s ciljem da se zajedno bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Julio

16.09.2014 08:29

Ha,ha jesu se prepali od ovih dzihadista a kazu ima ih otprilike 5-10000.pa digli su cijeli svijet protiv njih. Moji ameri lako je iz aviona bombardovati ,treba sici dole na zemlju.Dao je cijeli svijet oruzje kurdima i sitima a oni za 2 mjeseca oslobodili jedan grad.

ODGOVORITE
Name

Re Julio

16.09.2014 22:54

Ti izgleda volis ove dzihadiste ! To ti je moj jarane velika greska posto to je veliki haram voljeti i simpatisati ubice.

ODGOVORITE