Нема лијека за пријевремени порођај?

Према сазнањима БН телевизије, стање на Клиници за гинекологију Универзитетске болнице-Клиничког центра Бањалука је катастрофално.

Република Српска 15.09.2014 | 18:12
Нема лијека за пријевремени порођај?

Недостају основне ствари, медицински материјал, а поготово лијекови. Лијека који је неопходан за изазивање пријевременог порођаја, „Простина“, такође нема, па су неке од породиља приморане да данима носе мртав плод због немогућности његовог одстрањења.

На Гинекологији Клиничког центра Бањалука тренутно лежи неколико породиља код којих је због разних компликација неопходно изазивање пријевремене трудноће. То, према сазнањима БН телевизије, није могуће урадити јер на клиници нема лијека „Простин 15М“, у ампулама, који служи за за изазивање прекида патолошке трудноће у другом тромјесечју.

Огорчена мајка једне од породиља, која није хтјела да јој спомињемо име, каже да је код њене кћерке, која је била у петом мјесецу трудноће, дијагностикован прекид рада срца код бебе, али већ данима у себи носи мртав плод, јер нема поменутог лијека.

Сличан је и случај и са трудницом чија беба има малформације на мозгу, као и са једном која је остала без плодове воде. И њима је „Простин“ неопходан, али га, како су нам рекли, не могу набавити нигдје у БиХ.

Породица прве породиље је ангажовала људе из Хрватске да им допреме лијек. Потребне су најмање 4 ампуле. Нихова цијена је 160 марака.

Због чега нема лијека питали смо и надлежне у Универзитетској болници – Клиничком центру Бањалука.

У штуре двије реченице саопштења је стало следеће:
„Сви планирани пријевремени прекиди трудноће обављају се у складу са протоколом уз претходну консултацију са љекаром и на основу Одлуке Етичког одбора Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука. Тренутно Клиника за гинекологију и акушерство снабдјевена је ампулама „Карбопрост“-а за евентуалне планиране прекиде трудноће. Даље испоруке горе поменутог лијека ће тећи у складу са склопљеним уговорима."

Питања смо упутили и фармацеутској фирми „Пхоениx Пхарма“, из Бијељине, која увози „Простин“. У њиховом одговору стоји да је „Пхеониx Пхарма“, у складу са наруџбеницама и уговором који има са Фондом здравственог осигурања Републике Српске, до сада уредно испоручивала ампуле „Простин 15М“ у Клинички центар Бањалука и да према њиховом сазнањима у Клиничком центру имају на стању поменути лијек.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дјук

16.09.2014 19:49

Како то да мајка једне од породиља није хтјела да јој спомињете има. Ако има проблем треба да га јавно каже и изнесе. Ви стварно петљате и лажете, бар да сте увјерљиви а и сами сте демантовани изјавом представника Ваше фармацеутске компаније из Бијељине. Молим одговор?

ОДГОВОРИТЕ