Nema lijeka za prijevremeni porođaj?

Prema saznanjima BN televizije, stanje na Klinici za ginekologiju Univerzitetske bolnice-Kliničkog centra Banjaluka je katastrofalno.

Republika Srpska 15.09.2014 | 18:12
Nema lijeka za prijevremeni porođaj?

Nedostaju osnovne stvari, medicinski materijal, a pogotovo lijekovi. Lijeka koji je neophodan za izazivanje prijevremenog porođaja, „Prostina“, takođe nema, pa su neke od porodilja primorane da danima nose mrtav plod zbog nemogućnosti njegovog odstranjenja.

Na Ginekologiji Kliničkog centra Banjaluka trenutno leži nekoliko porodilja kod kojih je zbog raznih komplikacija neophodno izazivanje prijevremene trudnoće. To, prema saznanjima BN televizije, nije moguće uraditi jer na klinici nema lijeka „Prostin 15M“, u ampulama, koji služi za za izazivanje prekida patološke trudnoće u drugom tromjesečju.

Ogorčena majka jedne od porodilja, koja nije htjela da joj spominjemo ime, kaže da je kod njene kćerke, koja je bila u petom mjesecu trudnoće, dijagnostikovan prekid rada srca kod bebe, ali već danima u sebi nosi mrtav plod, jer nema pomenutog lijeka.

Sličan je i slučaj i sa trudnicom čija beba ima malformacije na mozgu, kao i sa jednom koja je ostala bez plodove vode. I njima je „Prostin“ neophodan, ali ga, kako su nam rekli, ne mogu nabaviti nigdje u BiH.

Porodica prve porodilje je angažovala ljude iz Hrvatske da im dopreme lijek. Potrebne su najmanje 4 ampule. Nihova cijena je 160 maraka.

Zbog čega nema lijeka pitali smo i nadležne u Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banjaluka.

U šture dvije rečenice saopštenja je stalo sledeće:
„Svi planirani prijevremeni prekidi trudnoće obavljaju se u skladu sa protokolom uz prethodnu konsultaciju sa ljekarom i na osnovu Odluke Etičkog odbora Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka. Trenutno Klinika za ginekologiju i akušerstvo snabdjevena je ampulama „Karboprost“-a za eventualne planirane prekide trudnoće. Dalje isporuke gore pomenutog lijeka će teći u skladu sa sklopljenim ugovorima."

Pitanja smo uputili i farmaceutskoj firmi „Phoenix Pharma“, iz Bijeljine, koja uvozi „Prostin“. U njihovom odgovoru stoji da je „Pheonix Pharma“, u skladu sa narudžbenicama i ugovorom koji ima sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, do sada uredno isporučivala ampule „Prostin 15M“ u Klinički centar Banjaluka i da prema njihovom saznanjima u Kliničkom centru imaju na stanju pomenuti lijek.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Djuk

16.09.2014 19:49

Kako to da majka jedne od porodilja nije htjela da joj spominjete ima. Ako ima problem treba da ga javno kaže i iznese. Vi stvarno petljate i lažete, bar da ste uvjerljivi a i sami ste demantovani izjavom predstavnika Vaše farmaceutske kompanije iz Bijeljine. Molim odgovor?

ODGOVORITE