Шкотски синдром плаши Брисел

Могућа независност Шкотске у Европи изазива страх да би то могло подстаћи и друге сепаратистичке покрете, у вријеме када су угрожени јединство и границе Старог континента, наводе аналитичари.

Свијет 15.09.2014 | 10:31
Шкотски синдром плаши Брисел

Националисти од Каталоније до Фландрије нестрпљиво чекају референдум у Шкотској 18. септембра, а у Бриселу влада нервоза због могућности распада тако великог члана попут Британије.

Страховања од ширења сепаратистичких тежњи допире и до источне границе ЕУ, гдје балтичке државе вјерују да би Москва могла да подржи тежње руских грађана, уколико затраже већу аутономију.

Стручњаци сматрају да би ЕУ могла да отежа приступ независној Шкотској,али би на крају, ипак, дозволила њен улазак европски блок.

Аналитичар Пабло Калдерон-Мартинез са Краљевског колеџа у Лондону сматра да би ЕУ била у веома тешкој ситуацији, уколико би Шкотска постала независна.

Шпанија је против планова Каталоније да оствари независниост, али је сепаратистички покрет крајем прошле седмице привукао скоро два милиона људи на улице Барселоне.

Осјетљив је и регион Баскије између Француске и Шпаније.

"Париз и Мадрид били су деведесетих година прошлог вијека против распада бивше СФРЈ и највјероватније ће користити свој утицај у ЕУ да се примјер Шкотске не искористи у Каталонији", сматра Калдерон-Мартинез.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лудост

15.09.2014 08:44

Отцепимо се ми Срби од муслимана и идемо у европску унију посебно, а не скупа, тамо смо и као дрзава БиХ и као две новонастале државе предали суверенитет и постали само регион Европске уније, предали пасош, дипломатију парламент, одлуке су и онако у Бриселу, а ми поносити ушли у Европу, без муслимана, са којима смо се разграничили и уласком у Европу укидамо границе валуту итд. Која је сврха улазити у аутобуску станицу заједно са женом испод руке, или свако за себе ући и сести у заједнички аутобус који вози нас у исто место. Сем ината ја не видим ту памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

15.09.2014 08:59

Могла је и Југославија ући у ЕУ али су сепаратисти све растурили. И сад имамо коре од банана са пет наредних покољења задужених до грла. Све због ЕУ идеје. Уласком у такозвану ЕУ не идемо ми нигдје. А нарочито не у неко боље сутра. Све остаје уствари исто. Можемо без царине извозити у државе те ЕУ. А шта им можемо понудити? Ништа. Као ни до сада. Као, на примјер, ни Бугарска. Ми хоћемо да нас велика риба прогута а она као неће. А протеклих 500 година риба нас била хтјела прогутати, односно већ нас је била толико пута прогутала а ми се борили да се ишчупамо. А сад контра. Будала и кривих дрва на Балкану никад неће нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иxy

15.09.2014 09:35

Све се враца, све се плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

15.09.2014 10:07

Е, па господо из ЕУ,правили сте се паметни 90-их,сад је заиграла мецка и пред васим вратима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јацк

15.09.2014 16:37

Јебес еу толики народ изгино бранеци се од сваба и остале европске багре и сад Нас хоце наси политицари да дадну дјабе а они Нас као уцјењивају па неце или глуме несто са законима!! Ја да се Питам никад неби усо са њима у једну дрзаву јел ти це ти узети задњи комад хљеба са Стола Али не сто су гладни да га поједу него да га баце и да Нас гледају гладне!!! Партнерство да као и са свим осталима русима америма итд. Али на растојању!!!

ОДГОВОРИТЕ