Škotski sindrom plaši Brisel

Moguća nezavisnost Škotske u Evropi izaziva strah da bi to moglo podstaći i druge separatističke pokrete, u vrijeme kada su ugroženi jedinstvo i granice Starog kontinenta, navode analitičari.

Svijet 15.09.2014 | 10:31
Škotski sindrom plaši Brisel

Nacionalisti od Katalonije do Flandrije nestrpljivo čekaju referendum u Škotskoj 18. septembra, a u Briselu vlada nervoza zbog mogućnosti raspada tako velikog člana poput Britanije.

Strahovanja od širenja separatističkih težnji dopire i do istočne granice EU, gdje baltičke države vjeruju da bi Moskva mogla da podrži težnje ruskih građana, ukoliko zatraže veću autonomiju.

Stručnjaci smatraju da bi EU mogla da oteža pristup nezavisnoj Škotskoj,ali bi na kraju, ipak, dozvolila njen ulazak evropski blok.

Analitičar Pablo Kalderon-Martinez sa Kraljevskog koledža u Londonu smatra da bi EU bila u veoma teškoj situaciji, ukoliko bi Škotska postala nezavisna.

Španija je protiv planova Katalonije da ostvari nezavisniost, ali je separatistički pokret krajem prošle sedmice privukao skoro dva miliona ljudi na ulice Barselone.

Osjetljiv je i region Baskije između Francuske i Španije.

"Pariz i Madrid bili su devedesetih godina prošlog vijeka protiv raspada bivše SFRJ i najvjerovatnije će koristiti svoj uticaj u EU da se primjer Škotske ne iskoristi u Kataloniji", smatra Kalderon-Martinez.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ludost

15.09.2014 08:44

Otcepimo se mi Srbi od muslimana i idemo u evropsku uniju posebno, a ne skupa, tamo smo i kao drzava BiH i kao dve novonastale države predali suverenitet i postali samo region Evropske unije, predali pasoš, diplomatiju parlament, odluke su i onako u Briselu, a mi ponositi ušli u Evropu, bez muslimana, sa kojima smo se razgraničili i ulaskom u Evropu ukidamo granice valutu itd. Koja je svrha ulaziti u autobusku stanicu zajedno sa ženom ispod ruke, ili svako za sebe ući i sesti u zajednički autobus koji vozi nas u isto mesto. Sem inata ja ne vidim tu pamet.

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

15.09.2014 08:59

Mogla je i Jugoslavija ući u EU ali su separatisti sve rasturili. I sad imamo kore od banana sa pet narednih pokoljenja zaduženih do grla. Sve zbog EU ideje. Ulaskom u takozvanu EU ne idemo mi nigdje. A naročito ne u neko bolje sutra. Sve ostaje ustvari isto. Možemo bez carine izvoziti u države te EU. A šta im možemo ponuditi? Ništa. Kao ni do sada. Kao, na primjer, ni Bugarska. Mi hoćemo da nas velika riba proguta a ona kao neće. A proteklih 500 godina riba nas bila htjela progutati, odnosno već nas je bila toliko puta progutala a mi se borili da se iščupamo. A sad kontra. Budala i krivih drva na Balkanu nikad neće nestati.

ODGOVORITE
Name

ixy

15.09.2014 09:35

Sve se vraca, sve se placa.

ODGOVORITE
Name

Md

15.09.2014 10:07

E, pa gospodo iz EU,pravili ste se pametni 90-ih,sad je zaigrala mecka i pred vasim vratima.

ODGOVORITE
Name

Jack

15.09.2014 16:37

Jebes eu toliki narod izgino braneci se od svaba i ostale evropske bagre i sad Nas hoce nasi politicari da dadnu djabe a oni Nas kao ucjenjivaju pa nece ili glume nesto sa zakonima!! Ja da se Pitam nikad nebi uso sa njima u jednu drzavu jel ti ce ti uzeti zadnji komad hljeba sa Stola Ali ne sto su gladni da ga pojedu nego da ga bace i da Nas gledaju gladne!!! Partnerstvo da kao i sa svim ostalima rusima amerima itd. Ali na rastojanju!!!

ODGOVORITE