Опозиција у водству у Шведској

Шведски опозициони блок левог центра освојио је, према првим подацима, највише гласова на јуче одржаним парламентарним изборима, али је остао без апсолутне већине. Лидер шведских социјалдемократа Стефан Левен спреман је да испита могућност формирања владе.

Свијет 15.09.2014 | 09:30
Опозиција у водству у Шведској

Стефан Левен је, у обраћању својим присталицама у Стокхолму, пружио руку "другим демократским странкама" које би желеле са њим да раде у парламенту, али је искључио сваке преговоре са екстремно десничарским Шведским демократама, преноси Бета.

"Неће бити сарадње са њима. Имајмо у виду да 87 одсто Швеђана није гласало за њих", рекао је Левен.

После више 99 одсто пребројаних гласова, блок левог центра предвођен Социјалдемократама освојио је 43,7 одсто гласова, испред конзервативне коалиције премијера Фредрика Рајнфелда са 39,3 одсто гласова, док је екстремно десничарска партија Шведских демократа добила 13 одсто гласова.

Шведске демократе су после јаке антимиграционе кампање оствариле значајан резултат са 13 одсто гласова, и трећа су партија по снази у земљи. Они су више него удвостручили подршку у односу на изборе пре четири године, када су са 5,7 одсто први пут ушли у парламент.

Премијер Рајнфелд је јуче признао пораз и најавио да ће поднети оставку. Он је такође рекао да ће напустити место вође конзервативне Умерене партије. Тиме се завршава осам година владавине његове партије која се залагала за смањења пореза и тржишне реформе.

Многи Швеђани забринути су да су смањења пореза подрила развијени систем социјалне помоћи у Шведској.

Левен је рекао да је земљи потребно ново вођство и да се суочава с великим изазовима после осмогодишње владавине десног центра.

Педесетседмогодишњи бивши синдикални вођа јуче је рекао у једном интервјуу да су Зелени "природни радни партнер", док је Партија левице, "партија с којом има добру сарадњу". Те странке су биле у његовој предизборној коалицији.

Заинтересован је за сарадњу са неким од партија које су биле у владајућој коалицији, без којих не може да формира већину у парламенту.

Међутим, вође тих партија су заједно изашли на телевизију и рекли да нису спремни да раскину своју изборну коалицију.

Коментари / 0

Оставите коментар