Opozicija u vodstvu u Švedskoj

Švedski opozicioni blok levog centra osvojio je, prema prvim podacima, najviše glasova na juče održanim parlamentarnim izborima, ali je ostao bez apsolutne većine. Lider švedskih socijaldemokrata Stefan Leven spreman je da ispita mogućnost formiranja vlade.

Svijet 15.09.2014 | 09:30
Opozicija u vodstvu u Švedskoj

Stefan Leven je, u obraćanju svojim pristalicama u Stokholmu, pružio ruku "drugim demokratskim strankama" koje bi želele sa njim da rade u parlamentu, ali je isključio svake pregovore sa ekstremno desničarskim Švedskim demokratama, prenosi Beta.

"Neće biti saradnje sa njima. Imajmo u vidu da 87 odsto Šveđana nije glasalo za njih", rekao je Leven.

Posle više 99 odsto prebrojanih glasova, blok levog centra predvođen Socijaldemokratama osvojio je 43,7 odsto glasova, ispred konzervativne koalicije premijera Fredrika Rajnfelda sa 39,3 odsto glasova, dok je ekstremno desničarska partija Švedskih demokrata dobila 13 odsto glasova.

Švedske demokrate su posle jake antimigracione kampanje ostvarile značajan rezultat sa 13 odsto glasova, i treća su partija po snazi u zemlji. Oni su više nego udvostručili podršku u odnosu na izbore pre četiri godine, kada su sa 5,7 odsto prvi put ušli u parlament.

Premijer Rajnfeld je juče priznao poraz i najavio da će podneti ostavku. On je takođe rekao da će napustiti mesto vođe konzervativne Umerene partije. Time se završava osam godina vladavine njegove partije koja se zalagala za smanjenja poreza i tržišne reforme.

Mnogi Šveđani zabrinuti su da su smanjenja poreza podrila razvijeni sistem socijalne pomoći u Švedskoj.

Leven je rekao da je zemlji potrebno novo vođstvo i da se suočava s velikim izazovima posle osmogodišnje vladavine desnog centra.

Pedesetsedmogodišnji bivši sindikalni vođa juče je rekao u jednom intervjuu da su Zeleni "prirodni radni partner", dok je Partija levice, "partija s kojom ima dobru saradnju". Te stranke su bile u njegovoj predizbornoj koaliciji.

Zainteresovan je za saradnju sa nekim od partija koje su bile u vladajućoj koaliciji, bez kojih ne može da formira većinu u parlamentu.

Međutim, vođe tih partija su zajedno izašli na televiziju i rekli da nisu spremni da raskinu svoju izbornu koaliciju.

Komentari / 0

Ostavite komentar