Човића саслушавали због 10 милиона евра

Небојша Човић је саслушан у Специјалном тужилаштву због сумње да је учествовао у проневери више од десет милиона евра за север Косова.

Србија 12.09.2014 | 21:17
Човића саслушавали због 10 милиона евра

Бивши шеф Координационог центра за КиМ је саслушан прошле недеље у оквиру истраге о махинацијама са изградњом државних станова која је почела још крајем 2008. године.

Истрага је померена с мртве тачке и покренут је поступак у Специјалном тужилаштву.

Према сазнањима “Блица”, МУП је извршио додатне провере на основу кој их је закључено да је првобитно утврђени износ од око шест милиона евра проневереног државног новца знатно већи и да премашује десет милиона евра.

“Недавно је Специјалном тужилаштву достављена допуна из МУП на основу које је изнова покренута истрага и започета су саслушања”, каже извор.
 
У Специјалном тужилаштву јуче није било могуће добити изјаву о овом случају.

Пре саслушања прошле недеље, Човић је током децембра 2011. године у оквиру предкривичног поступка био обухваћен истрагом и тада је дао изјаву.

Стамбени објекти требало је да буду у насељу Ламела у северној Косовској Митровици. Планирана је укупна површинА од скоро 8.000 квадратних метара. План је направљен 2002. године, а уговори потписани почетком 2004, и то са роком изградње од 12 месеци. Станови нису изграђени. У њих је требало да се уселе интерно расељена лица и социјално угрожени.

У посао су, према наводима, биле укључене две фирме, и то „Мастерс” власника Бојана Радовановића и “Даки” власника Идриза Шијака. Радовановић је крајем 2011. ухапшен због сумње да је захваљујући фиктивној документацији подигао кредит од пет милиона евра, а тада је покренута истрага и поводом случаја градње станова на КиМ.

Током ранијег предкривичног поступка утврђено је да је предузећу „Даки“ у неколико наврата исплаћено 459 милиона динара, од чега Радовановићевој фирми 70 милиона. У послу који је ишао преко Координационог центра, како се сумња, са фирмом „Даки“ је склопљен уговор по коме је цена изградње квадрата била двоструко скупља него што би било која друга фирма понудила, а друго, чак ни по тим папреним ценама пројекат није реализован у року.

Уместо станова, и данас је на локацији предвиђеној за зграде само бетонска плоча коју деца користе као игралиште.

Последњи извештај државних органа Србије о КиМ је написао Анкетни одбор Народне скупштине, у коме је утвђено да су буџетска средства на Косову трошена ненаменски уз бројне злоупотребе. Уговорени, а никад изграђени објекти, путеви који су и краћи и ужи од пројектованих само су неки од примера како је протраћен новац.

Анкетни одбор, осим На неизграђене станове, указао је и на махинације везане за изградњу геронтолошког центра чији темељи нису ни постављени, а посао је био поверен истим фирмама као и у случају станова.

Истраге о проневерама новца на Косову и раније су покретане, али нису добиле епилог. Како за “Блиц” каже један од чланова Владе Србије, разлог је била куповина политичког мира на северу Косова јер су у везу са проневерама довођени поједини политички лидери са јаким упориштем на КиМ.


Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дај мени, други нек немају ни за хљеба

12.09.2014 19:44

Срамота, да краду од народа, а овамо као штите српске светиње,фуј.Што већи националиста на ријечима, то већи "дај мени, нек други немају ни за хљеба".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.09.2014 07:01

Нека их Бог казни ,да ли је могуце да су пљацкали умјесто да помазу напаћеном народу,не могу да вјерујем да цовјек мозе бити толики шљам због пара.

ОДГОВОРИТЕ