Čovića saslušavali zbog 10 miliona evra

Nebojša Čović je saslušan u Specijalnom tužilaštvu zbog sumnje da je učestvovao u proneveri više od deset miliona evra za sever Kosova.

Srbija 12.09.2014 | 21:17
Čovića saslušavali zbog 10 miliona evra

Bivši šef Koordinacionog centra za KiM je saslušan prošle nedelje u okviru istrage o mahinacijama sa izgradnjom državnih stanova koja je počela još krajem 2008. godine.

Istraga je pomerena s mrtve tačke i pokrenut je postupak u Specijalnom tužilaštvu.

Prema saznanjima “Blica”, MUP je izvršio dodatne provere na osnovu koj ih je zaključeno da je prvobitno utvrđeni iznos od oko šest miliona evra proneverenog državnog novca znatno veći i da premašuje deset miliona evra.

“Nedavno je Specijalnom tužilaštvu dostavljena dopuna iz MUP na osnovu koje je iznova pokrenuta istraga i započeta su saslušanja”, kaže izvor.
 
U Specijalnom tužilaštvu juče nije bilo moguće dobiti izjavu o ovom slučaju.

Pre saslušanja prošle nedelje, Čović je tokom decembra 2011. godine u okviru predkrivičnog postupka bio obuhvaćen istragom i tada je dao izjavu.

Stambeni objekti trebalo je da budu u naselju Lamela u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Planirana je ukupna površinA od skoro 8.000 kvadratnih metara. Plan je napravljen 2002. godine, a ugovori potpisani početkom 2004, i to sa rokom izgradnje od 12 meseci. Stanovi nisu izgrađeni. U njih je trebalo da se usele interno raseljena lica i socijalno ugroženi.

U posao su, prema navodima, bile uključene dve firme, i to „Masters” vlasnika Bojana Radovanovića i “Daki” vlasnika Idriza Šijaka. Radovanović je krajem 2011. uhapšen zbog sumnje da je zahvaljujući fiktivnoj dokumentaciji podigao kredit od pet miliona evra, a tada je pokrenuta istraga i povodom slučaja gradnje stanova na KiM.

Tokom ranijeg predkrivičnog postupka utvrđeno je da je preduzeću „Daki“ u nekoliko navrata isplaćeno 459 miliona dinara, od čega Radovanovićevoj firmi 70 miliona. U poslu koji je išao preko Koordinacionog centra, kako se sumnja, sa firmom „Daki“ je sklopljen ugovor po kome je cena izgradnje kvadrata bila dvostruko skuplja nego što bi bilo koja druga firma ponudila, a drugo, čak ni po tim paprenim cenama projekat nije realizovan u roku.

Umesto stanova, i danas je na lokaciji predviđenoj za zgrade samo betonska ploča koju deca koriste kao igralište.

Poslednji izveštaj državnih organa Srbije o KiM je napisao Anketni odbor Narodne skupštine, u kome je utvđeno da su budžetska sredstva na Kosovu trošena nenamenski uz brojne zloupotrebe. Ugovoreni, a nikad izgrađeni objekti, putevi koji su i kraći i uži od projektovanih samo su neki od primera kako je protraćen novac.

Anketni odbor, osim Na neizgrađene stanove, ukazao je i na mahinacije vezane za izgradnju gerontološkog centra čiji temelji nisu ni postavljeni, a posao je bio poveren istim firmama kao i u slučaju stanova.

Istrage o proneverama novca na Kosovu i ranije su pokretane, ali nisu dobile epilog. Kako za “Blic” kaže jedan od članova Vlade Srbije, razlog je bila kupovina političkog mira na severu Kosova jer su u vezu sa proneverama dovođeni pojedini politički lideri sa jakim uporištem na KiM.


Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Daj meni, drugi nek nemaju ni za hljeba

12.09.2014 19:44

Sramota, da kradu od naroda, a ovamo kao štite srpske svetinje,fuj.Što veći nacionalista na riječima, to veći "daj meni, nek drugi nemaju ni za hljeba".

ODGOVORITE
Name

Md

13.09.2014 07:01

Neka ih Bog kazni ,da li je moguce da su pljackali umjesto da pomazu napaćenom narodu,ne mogu da vjerujem da covjek moze biti toliki šljam zbog para.

ODGOVORITE