Поплаве у Крајини и Херцеговини

Јака киша током ноћи дуж цијелог сливног подручја ријеке Сане довела је до наглог пораста водостаја у Приједору, који је са јучерашњих 170 достигао порастао до свега центиметара испод критичне тачке.

Република Српска 12.09.2014 | 19:31
Поплаве у Крајини и Херцеговини

У Приједору је на снази први степен приправности заштите од поплава. Сана се на појединим мјестима излила из корита, али, за сада, не угрожава домаћинства. Због обилних падавина, ноћас су се излиле мање ријеке, потоци и канали.

Водостај Уне у Костајници премашио је критичну тачку, па је у проглашено ванредно стање. Слична ситуација је и осталим поткозарским општинама. 

Бесана ноћ иза Приједорчана који живе уз ријеку Сану и притоке. Излиле су ријеке Милошевица и Пухарска, као и околни канали. Најтежа ситуација је у приједорском насељу Врбице, гдје је вода стигла до кућа.

Ватрогасци су испумпавали подрумске просторије. Током дана, стање се стабилизовало, али се и даље очекује пораст водостаја ријеке Сане, па би и наредни дан могао да буде неизвјестан.

"Уколико се настави са падавинама или интензитет падавина у току ноћи буде појачан, ми очекујемо у току наредног дана, да би могло да дође до излијевања ријеке Сане из корита, каже Душан Врањеш,  начелник Штаба за ванредне ситуације града Приједора.

У порасту су водостаји Уне и Саве у Козарској Дубици. У Костајници је Уна поплавила пољопривредне парцеле у приобаљу. Ријеке Тавија и Бубњарица вратиле су се у корита.

У порасту су и водостаји у Новом Граду.

"Имамо информацију да нам петнаестак кућа поплављено, негдје је ушла вода у куће и у подруме, а негдје је то дио дворишта," каже Сњежана рајилић, начелница општине Нови Град.

"Људи су на терену и ако невријеме потраје и ако овакав доток Сане и Уне буде, неће представљати проблеме, каже Момир Зрц, савјетник премијера Српске за ванредне ситуације.

Невријеме је током дана захватило и  Херцеговину. За сат времена у Требињу је пало 49 литара кише по квадратном метру. Бујичне воде успориле су саобраћај и угрозиле куће.

Око четрнаест часова, због нивоа воде на градским улицама, саобраћај је био успорен. Ватрогасци су интервенисали у подрумским просторијама и магацинима.

У протекла двадесет четири часа на подручју Требиња пало је шездесет седам литара кише по квадратном метру . Нове, обилније падавине очекују се вечерас.

Коментари / 0

Оставите коментар