Poplave u Krajini i Hercegovini

Јaka kiša tokom noći duž cijelog slivnog područja rijeke Sane dovela je do naglog porasta vodostaja u Prijedoru, koji je sa jučerašnjih 170 dostigao porastao do svega centimetara ispod kritične tačke.

Republika Srpska 12.09.2014 | 19:31
Poplave u Krajini i Hercegovini

U Prijedoru je na snazi prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava. Sana se na pojedinim mjestima izlila iz korita, ali, za sada, ne ugrožava domaćinstva. Zbog obilnih padavina, noćas su se izlile manje rijeke, potoci i kanali.

Vodostaj Une u Kostajnici premašio je kritičnu tačku, pa je u proglašeno vanredno stanje. Slična situacija je i ostalim potkozarskim opštinama. 

Besana noć iza Prijedorčana koji žive uz rijeku Sanu i pritoke. Izlile su rijeke Miloševica i Puharska, kao i okolni kanali. Najteža situacija je u prijedorskom naselju Vrbice, gdje je voda stigla do kuća.

Vatrogasci su ispumpavali podrumske prostorije. Tokom dana, stanje se stabilizovalo, ali se i dalje očekuje porast vodostaja rijeke Sane, pa bi i naredni dan mogao da bude neizvjestan.

"Ukoliko se nastavi sa padavinama ili intenzitet padavina u toku noći bude pojačan, mi očekujemo u toku narednog dana, da bi moglo da dođe do izlijevanja rijeke Sane iz korita, kaže Dušan Vranješ,  načelnik Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

U porastu su vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici. U Kostajnici je Una poplavila poljoprivredne parcele u priobalju. Rijeke Tavija i Bubnjarica vratile su se u korita.

U porastu su i vodostaji u Novom Gradu.

"Imamo informaciju da nam petnaestak kuća poplavljeno, negdje je ušla voda u kuće i u podrume, a negdje je to dio dvorišta," kaže Snježana rajilić, načelnica opštine Novi Grad.

"LJudi su na terenu i ako nevrijeme potraje i ako ovakav dotok Sane i Une bude, neće predstavljati probleme, kaže Momir Zrc, savjetnik premijera Srpske za vanredne situacije.

Nevrijeme je tokom dana zahvatilo i  Hercegovinu. Za sat vremena u Trebinju je palo 49 litara kiše po kvadratnom metru. Bujične vode usporile su saobraćaj i ugrozile kuće.

Oko četrnaest časova, zbog nivoa vode na gradskim ulicama, saobraćaj je bio usporen. Vatrogasci su intervenisali u podrumskim prostorijama i magacinima.

U protekla dvadeset četiri časa na području Trebinja palo je šezdeset sedam litara kiše po kvadratnom metru . Nove, obilnije padavine očekuju se večeras.

Komentari / 0

Ostavite komentar