Њима ни 7.000 аутомобила није довољно

Према новој књизи Дарела М. Веста, многи милијардери даду доста новца политичарима. Други улажу новац у политичка кампање и дају га у добротворна сврха. А неки од њих и даље мисле само на себе и купују луксузне куће и приватна острава. Слутан од Брунеја разуздано троши и поседује чак 7.000 аутомобила.

Свијет 12.09.2014 | 13:58
Њима ни 7.000 аутомобила није довољно

Они поседују највеће куће и најскупоценије гардеробере, од којих би неке и Карла Лагерфилда учинили љубоморним. У новој књизи Дарел М. Вест, „Биллионаирес. Рефлецтионс он тхе Уппер Цруст“, описује се разуздани свет британских милијардера и открива шта их чини толико моћним. Према овој књизи, то није само новац, него и политика.  

- Богатство, његова употреба и злопутпотреба, јесу ствари које су ме занимале од ране младости. Контраст између сиромаштва моје младости и обиља које имам у зрелим годинама учинили су да схватима улогу коју богати људи имају у Америци и широм света – каже аутор. 

А богаташи утичу на цео свет. Од руских олигарха до индустријалаца Средњег истока и британских тајкуна, скоро сви богаташи скоро троше скоро подједнако много новца у политичке сврха колико троше на скупоцене јахте.  Материјалне ствари су свакако важне овим људима, али се они радије размећу донирањем и куповином невероватно скупих ствари.

Утисак који остављају на друге много им је важнији. Неки од њих, као што су Роман Абрамович и шеик Мансур ибн Заид ал-Нахајан, који много воле фудбал, купили су тимова, док се други расипају идући на скупе вечере и дајући милионе долара у фондове за заштиту кућних љубимаца.  Стенли Хо, милијардер из Хонг Конга, два пута је дао по 330.000 фунти на беле тартуфе. Он је свој новац зарадио вођењем казина и није једини који га баца на овако бизарне ствари. 

Један од најбахатијих је Хасанал Болкинах, султан од Брунеја, који поред 7.000 аутомобила поседује и позлаћени Боинг 747 џамбо џет.  Неки се, као Бил Гејтс, залажу за то да богати треба већину свог богатсвта да дају у добротворне сврхе. 

Према овој књизи, највећи број милијардера активно уплиће у политику. Један од њих и Доналд Трамп, који је размишљао да се кандидује и за председника Америке.

Коментари / 0

Оставите коментар