Njima ni 7.000 automobila nije dovoljno

Prema novoj knjizi Darela M. Vesta, mnogi milijarderi dadu dosta novca političarima. Drugi ulažu novac u politička kampanje i daju ga u dobrotvorna svrha. A neki od njih i dalje misle samo na sebe i kupuju luksuzne kuće i privatna ostrava. Slutan od Bruneja razuzdano troši i poseduje čak 7.000 automobila.

Svijet 12.09.2014 | 13:58
Njima ni 7.000 automobila nije dovoljno

Oni poseduju najveće kuće i najskupocenije garderobere, od kojih bi neke i Karla Lagerfilda učinili ljubomornim. U novoj knjizi Darel M. Vest, „Billionaires. Reflections on the Upper Crust“, opisuje se razuzdani svet britanskih milijardera i otkriva šta ih čini toliko moćnim. Prema ovoj knjizi, to nije samo novac, nego i politika.  

- Bogatstvo, njegova upotreba i zloputpotreba, jesu stvari koje su me zanimale od rane mladosti. Kontrast između siromaštva moje mladosti i obilja koje imam u zrelim godinama učinili su da shvatima ulogu koju bogati ljudi imaju u Americi i širom sveta – kaže autor. 

A bogataši utiču na ceo svet. Od ruskih oligarha do industrijalaca Srednjeg istoka i britanskih tajkuna, skoro svi bogataši skoro troše skoro podjednako mnogo novca u političke svrha koliko troše na skupocene jahte.  Materijalne stvari su svakako važne ovim ljudima, ali se oni radije razmeću doniranjem i kupovinom neverovatno skupih stvari.

Utisak koji ostavljaju na druge mnogo im je važniji. Neki od njih, kao što su Roman Abramovič i šeik Mansur ibn Zaid al-Nahajan, koji mnogo vole fudbal, kupili su timova, dok se drugi rasipaju idući na skupe večere i dajući milione dolara u fondove za zaštitu kućnih ljubimaca.  Stenli Ho, milijarder iz Hong Konga, dva puta je dao po 330.000 funti na bele tartufe. On je svoj novac zaradio vođenjem kazina i nije jedini koji ga baca na ovako bizarne stvari. 

Jedan od najbahatijih je Hasanal Bolkinah, sultan od Bruneja, koji pored 7.000 automobila poseduje i pozlaćeni Boing 747 džambo džet.  Neki se, kao Bil Gejts, zalažu za to da bogati treba većinu svog bogatsvta da daju u dobrotvorne svrhe. 

Prema ovoj knjizi, najveći broj milijardera aktivno upliće u politiku. Jedan od njih i Donald Tramp, koji je razmišljao da se kandiduje i za predsednika Amerike.

Komentari / 0

Ostavite komentar