Независност Шкотске би уздрмала свијет

Референдум о независности Шкотске од Британије 18. септембра имаће огроман утицај на немирне регионе у Европи и свету, а, без обзира на његов исход, шкотској и британској Влади предстоје дуги преговори о будућим односима, оцењују спољнополитички аналитичари.

Свијет 12.09.2014 | 12:30
Независност Шкотске би уздрмала свијет

Аналитичар Предраг Симић сматра да ће унионисти однети победу на референдуму и да би било велико изненађење да Шкоти већином заокруже "да" за независност.

"Узбуђење је донела најновија анкета која говори да је 51 одсто Шкота за отцепљење због чега се читава лондонска номенклатура преселила у Единбург и Глазгов не би ли покушала новим уступцима и понудама да утиче на исход гласања", објашњава Симић у изјави Тањугу.

Он напомиње да су заправо економски интереси "главни улог у игри" око независности јер би у случају евентуалног отцепљења Шкотске у њеним рукама остали сви извори британске нафте и гаса.

"С обзиром да Британија има више од 51 милиона становника, а Шкотска 5,5 милиона - само се намеће да би Шкоти ''седели'' на руднику црног злата. За колико би Шкоти добили, за толико би Британија изгубила", истиче он.

Оцењујући да ће референдум имати огроман значај, Симић наводи да би независност Шкотске битно пореметила односе не само у Британији, него и у Европи и свету с обзиром на улогу те земље "коју игра у односима између САД и Европе".

Симић наводи да је у овом тренутку тешко сагледати све последице "шкотског - да" на референдуму, али истиче да би такав исход "сигурно повукао" за собом европске регионе који се боре за отцепљење, попут Баскије, Каталоније, Трансилваније, али и друге у свету.

"То је вирус на који ниједна земља није имуна, па ни моћно Уједињено Краљевство. Ако је сепаратизам могућ у централној земљи западног света, не видим шта би га даље спречило ни другде у Европи. Тада бисмо ушли у крајње неизвестан свет који на жалост ми у бившој Југославији јако добро познајемо", упозорава Симић.

Он даље објашњава да би отцепљењем Шкотске, Европа била дубоко уздрмана не само са тог становишта, већ и због питања енергетских залиха које се налазе у том делу Европе.

Због тога, како каже, притисци на Единбург не стижу само из Лондона, већ и из Европске уније која је раније саопштила да Шкотска не може да рачуна на аутоматски пријем.

У случају да Шкотска изгласа останак у заједници, и узбуркани региони ће се умирити, али, како Симић сматра, само привремено - док ће притисак остати у читавој ЕУ, а по први пут ће се показати и "Ахилове пете" британске државе и поред тога што је стална чланица Савета безбедности УН и део "велике тројке" ЕУ.

Коментаришући да ли би независност Шкотске водила њеној изолацији у Европи и свету, Симић одговара одрично.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

сасарс

12.09.2014 10:42

Пуна подршка Шкотској независности, не знам шта чека тај Wелс?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зок

12.09.2014 10:55

А онда би могла наса РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

киwи

12.09.2014 13:04

Срецно Шкотској, а надам се да ће и наша Република СРПСКА ускоро бити независна .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

12.09.2014 15:16

СКОТИ ИМАЈУ ПУНО ПРАВО, КОД НАС БИ ТО ЗНАЦИЛО ПРЕКИД ПРИМИРЈА, ЗНА СЕ СТА ТО ЗНАЦИ. КО ЦЕ ТО ДА ДОЗВОЛИ, СТА СМО ТО МИ,СА КОЈОМ ВОЈСКОМ И УЗ КОЈЕ ЗРТВЕ НАМА ТРЕБА ПРОГРЕС А СВЕ ДРУГО НАС ВОДИ У НОВЕ ЗЛОЦИНЕ ГУБИТАК СИНОВА И ОЦЕВА? ХВАЛА БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера краљи

12.09.2014 17:27

Идемо Републико моја Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из народа

13.09.2014 07:15

Једна наса народна песма казе," сви су људи исти, сваки тудје воли, кад његово дирнес, срце га заболи". Наравоуценије,не гласај за разна отцепљења ако то не зелис себи.

ОДГОВОРИТЕ