Nezavisnost Škotske bi uzdrmala svijet

Referendum o nezavisnosti Škotske od Britanije 18. septembra imaće ogroman uticaj na nemirne regione u Evropi i svetu, a, bez obzira na njegov ishod, škotskoj i britanskoj Vladi predstoje dugi pregovori o budućim odnosima, ocenjuju spoljnopolitički analitičari.

Svijet 12.09.2014 | 12:30
Nezavisnost Škotske bi uzdrmala svijet

Analitičar Predrag Simić smatra da će unionisti odneti pobedu na referendumu i da bi bilo veliko iznenađenje da Škoti većinom zaokruže "da" za nezavisnost.

"Uzbuđenje je donela najnovija anketa koja govori da je 51 odsto Škota za otcepljenje zbog čega se čitava londonska nomenklatura preselila u Edinburg i Glazgov ne bi li pokušala novim ustupcima i ponudama da utiče na ishod glasanja", objašnjava Simić u izjavi Tanjugu.

On napominje da su zapravo ekonomski interesi "glavni ulog u igri" oko nezavisnosti jer bi u slučaju eventualnog otcepljenja Škotske u njenim rukama ostali svi izvori britanske nafte i gasa.

"S obzirom da Britanija ima više od 51 miliona stanovnika, a Škotska 5,5 miliona - samo se nameće da bi Škoti ''sedeli'' na rudniku crnog zlata. Za koliko bi Škoti dobili, za toliko bi Britanija izgubila", ističe on.

Ocenjujući da će referendum imati ogroman značaj, Simić navodi da bi nezavisnost Škotske bitno poremetila odnose ne samo u Britaniji, nego i u Evropi i svetu s obzirom na ulogu te zemlje "koju igra u odnosima između SAD i Evrope".

Simić navodi da je u ovom trenutku teško sagledati sve posledice "škotskog - da" na referendumu, ali ističe da bi takav ishod "sigurno povukao" za sobom evropske regione koji se bore za otcepljenje, poput Baskije, Katalonije, Transilvanije, ali i druge u svetu.

"To je virus na koji nijedna zemlja nije imuna, pa ni moćno Ujedinjeno Kraljevstvo. Ako je separatizam moguć u centralnoj zemlji zapadnog sveta, ne vidim šta bi ga dalje sprečilo ni drugde u Evropi. Tada bismo ušli u krajnje neizvestan svet koji na žalost mi u bivšoj Jugoslaviji jako dobro poznajemo", upozorava Simić.

On dalje objašnjava da bi otcepljenjem Škotske, Evropa bila duboko uzdrmana ne samo sa tog stanovišta, već i zbog pitanja energetskih zaliha koje se nalaze u tom delu Evrope.

Zbog toga, kako kaže, pritisci na Edinburg ne stižu samo iz Londona, već i iz Evropske unije koja je ranije saopštila da Škotska ne može da računa na automatski prijem.

U slučaju da Škotska izglasa ostanak u zajednici, i uzburkani regioni će se umiriti, ali, kako Simić smatra, samo privremeno - dok će pritisak ostati u čitavoj EU, a po prvi put će se pokazati i "Ahilove pete" britanske države i pored toga što je stalna članica Saveta bezbednosti UN i deo "velike trojke" EU.

Komentarišući da li bi nezavisnost Škotske vodila njenoj izolaciji u Evropi i svetu, Simić odgovara odrično.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

sasars

12.09.2014 10:42

Puna podrška Škotskoj nezavisnosti, ne znam šta čeka taj Wels?!

ODGOVORITE
Name

Zok

12.09.2014 10:55

A onda bi mogla nasa REPUBLIKA SRPSKA

ODGOVORITE
Name

kiwi

12.09.2014 13:04

Srecno Škotskoj, a nadam se da će i naša Republika SRPSKA uskoro biti nezavisna .

ODGOVORITE
Name

JA

12.09.2014 15:16

SKOTI IMAJU PUNO PRAVO, KOD NAS BI TO ZNACILO PREKID PRIMIRJA, ZNA SE STA TO ZNACI. KO CE TO DA DOZVOLI, STA SMO TO MI,SA KOJOM VOJSKOM I UZ KOJE ZRTVE NAMA TREBA PROGRES A SVE DRUGO NAS VODI U NOVE ZLOCINE GUBITAK SINOVA I OCEVA? HVALA BN

ODGOVORITE
Name

pera kralji

12.09.2014 17:27

Idemo Republiko moja Srpska.

ODGOVORITE
Name

Iz naroda

13.09.2014 07:15

Jedna nasa narodna pesma kaze," svi su ljudi isti, svaki tudje voli, kad njegovo dirnes, srce ga zaboli". Naravoucenije,ne glasaj za razna otcepljenja ako to ne zelis sebi.

ODGOVORITE