СП: Американци први финалисти

САД имају четири титуле првака света, али никада нису били у прилици да бране титулу у финалу. Овог пута прелако су стигли до последње утакмице на шампионату.

Кошарка 11.09.2014 | 23:15
СП: Американци први финалисти

Сједињене Америчке Државе у недељу играће за пету титулу првака света у кошарци, колико има рекордер Југославија.

Међутим, први пут у својој историји, Американци ће играти финалну утакмицу у којој ће имати прилике да одбране трофеј - после сваког од четири тријумфа на ФИБА СП, они су на првом следећем такмичењу подбацили.

Овог пута, после надмоћно освојене титуле у Турској 2010. године, није било ни говора о изненађењу.

Предвођени селектором Мајком Кжижевским, НБА кошаркаши које је окупио донели су у првом полуфиналу Мундобаскета у Шпанији 34. узастопну победу од пораза у полуфиналу СП у Јапану 2006. године, када су им Грци нанели сензационалан пораз.

У "Сан Ђорди" дворани у Барселони, док су Каталонци марширали улицама тражећи независност, САД - Литванија (21:16, 22:19, 33:14).

Била је то реприза полуфинала СП у Турској у сваком смислу. Пре четири године, Литванци нису знали како да зауставе Кевина Дурента, ове године нису знали од кога прети већа опасност. Каква-таква неизвесност трајала је до почетка треће четвртине, а потом је јако брзо постало јасно да ће САД забележити нову победу са "око" 33 поена разлике, што је био пресек са којим су побеђивали ривале у претходних осам година на путу ка титулама на ОИ у Пекингу 2008, СП у Турској 2010. и ОИ у Лондону 2012. године.

Кжижевски ће у недељу, да ли против Србије или против Француске, играти за четврто узастопно злато од када је постао селектор "Дрим тима".

Миндаугас Кузминскас, који је постигао 12 поена, уз растрзану игру фаворита и шут из поља 15/46, био је разлог што је, бар до почетка треће четвртине, утакмица била колико-толико неизвесна.

Тада су се распуцаном Клеју Томпсону придружили и остали, пре свих Стефон Кари и Џејмс Харден, па је очас посла на семафору било 70:43. После тога, било је само питање ко ће колико убацити у "Тиму снова" и са коликом разликом ће бити завршен меч.

Коментари / 0

Оставите коментар