SP: Amerikanci prvi finalisti

SAD imaju četiri titule prvaka sveta, ali nikada nisu bili u prilici da brane titulu u finalu. Ovog puta prelako su stigli do poslednje utakmice na šampionatu.

Košarka 11.09.2014 | 23:15
SP: Amerikanci prvi finalisti

Sjedinjene Američke Države u nedelju igraće za petu titulu prvaka sveta u košarci, koliko ima rekorder Jugoslavija.

Međutim, prvi put u svojoj istoriji, Amerikanci će igrati finalnu utakmicu u kojoj će imati prilike da odbrane trofej - posle svakog od četiri trijumfa na FIBA SP, oni su na prvom sledećem takmičenju podbacili.

Ovog puta, posle nadmoćno osvojene titule u Turskoj 2010. godine, nije bilo ni govora o iznenađenju.

Predvođeni selektorom Majkom Kžiževskim, NBA košarkaši koje je okupio doneli su u prvom polufinalu Mundobasketa u Španiji 34. uzastopnu pobedu od poraza u polufinalu SP u Japanu 2006. godine, kada su im Grci naneli senzacionalan poraz.

U "San Đordi" dvorani u Barseloni, dok su Katalonci marširali ulicama tražeći nezavisnost, SAD - Litvanija (21:16, 22:19, 33:14).

Bila je to repriza polufinala SP u Turskoj u svakom smislu. Pre četiri godine, Litvanci nisu znali kako da zaustave Kevina Durenta, ove godine nisu znali od koga preti veća opasnost. Kakva-takva neizvesnost trajala je do početka treće četvrtine, a potom je jako brzo postalo jasno da će SAD zabeležiti novu pobedu sa "oko" 33 poena razlike, što je bio presek sa kojim su pobeđivali rivale u prethodnih osam godina na putu ka titulama na OI u Pekingu 2008, SP u Turskoj 2010. i OI u Londonu 2012. godine.

Kžiževski će u nedelju, da li protiv Srbije ili protiv Francuske, igrati za četvrto uzastopno zlato od kada je postao selektor "Drim tima".

Mindaugas Kuzminskas, koji je postigao 12 poena, uz rastrzanu igru favorita i šut iz polja 15/46, bio je razlog što je, bar do početka treće četvrtine, utakmica bila koliko-toliko neizvesna.

Tada su se raspucanom Kleju Tompsonu pridružili i ostali, pre svih Stefon Kari i Džejms Harden, pa je očas posla na semaforu bilo 70:43. Posle toga, bilo je samo pitanje ko će koliko ubaciti u "Timu snova" i sa kolikom razlikom će biti završen meč.

Komentari / 0

Ostavite komentar