Спријечити санкције према БиХ

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија позвао је све релевантне институцијама у БиХ да заједнички дјелују на спречавању санкција Енергетске заједнице према БиХ.

Босна и Херцеговина 11.09.2014 | 18:03
Спријечити санкције према БиХ

Лагумџија је разговарао данас у Сарајеву са директором Секретаријата Енергетске заједнице Јанезом Копачем, на његов захтјев, пред предстојећи састанак Савјета министара Енергетске заједнице 22. септембра у Кијеву.

Секретаријат Енергетске заједнице предложио је да на овом скупу буде усвојена одлука Савјета министара ове организације против БиХ због неиспуњавања обавеза из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

У складу са тренутном ситуацијом, Секретаријат је између осталог предложио и да ЕУ предузме одговарајуће мјере за суспендовање финансијске помоћи која је додијељена БиХ у секторима које покрива Уговор о Енергетској заједници.

Лагумџија је оцијенио да је ситуација веома озбиљна и да је сасвим јасно да би посљедице по БиХ, уколико би предложена одлука била усвојена, биле веома тешке и дуготрајне, те уведене у веома тешком тренутку с обзиром да се БиХ опоравља и од посљедица катастрофалних поплава.

Он је затражио од Копача да се Секретаријат Енергетске заједнице активно укључи и помогне у припреми нацрта закона на нивоу БиХ.

Лагумџија је предложио закључивање општег споразума између надлежних министарстава на нивоу БиХ и ентитета с једне и Секретаријата Енергетске заједнице с друге стране којим би били обухваћени сви кључни захтјеви ЕУ и Енергетске заједнице према БиХ.

Он је навео да ће Савјет министара БиХ у наредним мјесцима предложити парламенту БиХ нацрт закона о природном гасу на усвајање, да ће се именовати особа за комуникацију са Секретаријатом Енергетске заједнице по питању закона о гасу, те да ће се радити на хармонизацији ентитеских закона са законом о гасу на нивоу БиХ.

Копач је истакао током сусрета да БиХ није имплементирала ЕУ директиве из домена гасне енергетике, а као кључни разлог могућег усвајања Одлуке је изостанак напретка БиХ када је у питању усвајање Закона о гасу на нивоу БиХ.

Он се сагласио са Лагумџијом и додао да ће Секретаријат Енергетске заједнице пружити подршку и помоћ БиХ у изради нацрта закона о гасу на нивоу БиХ, у складу са Трећим енергетским пакетом.

Саговорници су закључили да би увођење санкција могло имати и посљедице и на друге велике пројекте који се планирају реализовати у БиХ и региону, додаје се у саопштењу.


Коментари / 0

Оставите коментар