Spriječiti sankcije prema BiH

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozvao je sve relevantne institucijama u BiH da zajednički djeluju na sprečavanju sankcija Energetske zajednice prema BiH.

Bosna i Hercegovina 11.09.2014 | 18:03
Spriječiti sankcije prema BiH

Lagumdžija je razgovarao danas u Sarajevu sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem, na njegov zahtjev, pred predstojeći sastanak Savjeta ministara Energetske zajednice 22. septembra u Kijevu.

Sekretarijat Energetske zajednice predložio je da na ovom skupu bude usvojena odluka Savjeta ministara ove organizacije protiv BiH zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U skladu sa trenutnom situacijom, Sekretarijat je između ostalog predložio i da EU preduzme odgovarajuće mjere za suspendovanje finansijske pomoći koja je dodijeljena BiH u sektorima koje pokriva Ugovor o Energetskoj zajednici.

Lagumdžija je ocijenio da je situacija veoma ozbiljna i da je sasvim jasno da bi posljedice po BiH, ukoliko bi predložena odluka bila usvojena, bile veoma teške i dugotrajne, te uvedene u veoma teškom trenutku s obzirom da se BiH oporavlja i od posljedica katastrofalnih poplava.

On je zatražio od Kopača da se Sekretarijat Energetske zajednice aktivno uključi i pomogne u pripremi nacrta zakona na nivou BiH.

Lagumdžija je predložio zaključivanje opšteg sporazuma između nadležnih ministarstava na nivou BiH i entiteta s jedne i Sekretarijata Energetske zajednice s druge strane kojim bi bili obuhvaćeni svi ključni zahtjevi EU i Energetske zajednice prema BiH.

On je naveo da će Savjet ministara BiH u narednim mjescima predložiti parlamentu BiH nacrt zakona o prirodnom gasu na usvajanje, da će se imenovati osoba za komunikaciju sa Sekretarijatom Energetske zajednice po pitanju zakona o gasu, te da će se raditi na harmonizaciji entiteskih zakona sa zakonom o gasu na nivou BiH.

Kopač je istakao tokom susreta da BiH nije implementirala EU direktive iz domena gasne energetike, a kao ključni razlog mogućeg usvajanja Odluke je izostanak napretka BiH kada je u pitanju usvajanje Zakona o gasu na nivou BiH.

On se saglasio sa Lagumdžijom i dodao da će Sekretarijat Energetske zajednice pružiti podršku i pomoć BiH u izradi nacrta zakona o gasu na nivou BiH, u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Sagovornici su zaključili da bi uvođenje sankcija moglo imati i posljedice i na druge velike projekte koji se planiraju realizovati u BiH i regionu, dodaje se u saopštenju.


Komentari / 0

Ostavite komentar