Бањалука: Нема хлада без кивија

У Бањалуци већ неколико година све чешће се у двориштима около кућа може видети јужно воће.

Република Српска 11.09.2014 | 14:49
 Бањалука: Нема хлада без кивија

Засад најбоље успевају киви и смоква, лимун мало спорије, али Бањалучани неће одустати, док и он не почне да расте.У породицама Бањалучана који узгајају јужно воће кажу за „Новости“ да су презадовољни новим воћкама и да дају плодове који су јестиви и освежавајући.

- Поготово се то односи на киви, који сада на пијаци кошта осам марака, а ми га можемо јести бесплатно - кажу у породици Микеновић.Наравно, успех око узгајања јужних воћки зависи од земље и места где се посаде, али засад успева доста добро широм Бањалуке.- Киви и смокву смо посадили пре пет година. Већ рађају одлично. Поготово смо задовољни кивијем, који нам ствара пуно већи хлад од винове лозе. Кад је почео да расте, нема више стајања. Направили смо конструкцију где је дебела хладовина, а још има и кивија да се једе - кажу у овој породици.

Саднице кивија и смокви донели су из Херцеговине, тачније из Требиња. Покушали су да га засаде, па да виде шта ће бити. И било је. Воћке су се одмах примиле и од тада расту као из воде.Савет за све оне који желе да узгајају ове воћке јесте да се садница посади у заветрини и то на јужној страни и да се само прве зиме добро заштити.- Што се тиче обрезивања, то се ради кад се формирају први плодови. За киви је најбоље да се прави лоза, јер тако највише рађа - појашњавају у поменутој породици.

СМОКВА ВОЛИ ЋОШАК

Смоква је нешто специфичнија од кивија и почиње да рађа након три године.- Плодови морају да се беру у више наврата, јер не дозревају у исто време и врло су осетљиви, па их треба пажљиво брати. За сушење се беру кад почну да се смежурају - објашњавају наши саговорници.

Најбоље место за садњу смокве је, такође, јужна страна и то у неком ћошку, где има сунца.

Коментари / 0

Оставите коментар