Стигла руска помоћ за поплављене

На Међународни аеродром Сарајево данас је слетио теретни авион руског Министарства за ванредне ситуције којим је допремљено 38 тона прехрамбених производа намијењених становништву у БиХ које је претрпјело штету током катастрофалних поплава у мају и августу.

Република Српска 11.09.2014 | 12:58
Стигла руска помоћ за поплављене

Кодиректор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Виктор Викторович Сафјанов рекао је новинарима да је припрема ове хуманитарне помоћи протекла у доброј координацији руских и институција БиХ које се баве заштитом и спашавањем.

"Велике поплаве недавно су, осим Балкана, погодиле и Руску Федерацију, тако да добро знамо колико је тешко становништву да превлада посљедице тих катастрофа. Ову помоћ донирамо од срца за добробит народа", поручио је Сафјанов.

Он је подсјетио да је Руска Федерација недавно у Бањалуку допремила контингент од око 36 тона хуманитарне помоћи, такође, на име помоћи поплављеном становништву у БиХ. Та помоћ се састојала од агрегата, пумпи за воду, шатора, ћебади, хране и хигијенских пакета.

Помоћник министра безбједности БиХ у сектору за заштиту и спашавање Самир Агић, захваљујући руским властима и руском народу за помоћ, рекао је да ова хуманитарна акција има вишеструки значај и да је веома потребна људима у БиХ који су највише угрожени катастрофалним поплавама и који су остали без својих домова. "Ове хуманитарне акције показују да је БиХ партнер Руској Федерацији и да ове двије земље имају добре и пријатељске односе", рекао је Агић.

Према његовим ријечима, данашња посјета господина Сафјанова биће прилика и за разговоре о подршци БиХ регионалном центру за ванредне ситуације у Нишу и креирању планова за управљање катастрофама, тренинзима. Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић рекао је да ће ентитетске организације Црвеног крста, након провођења уобичајених царинских процедура, приступити дистрибуцији руске помоћи у најугроженија подручја у Републици Српској и Федерацији БиХ.

"Веома смо захвални руском народу на искреној подршци и хуманитарној помоћи коју су упутили грађанаима погођеним катастрофалним поплавама. Ова помоћ требало би да већ поподне, на подручју Републике Српске, буде дистрибуисана према Добоју, Шамцу, Бијељини", навео је Михајловић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Николас

11.09.2014 13:06

Добро је да су нас се после 4 мјесеца и сјетили!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

11.09.2014 15:03

Видјели су да ће Милокрад пустити људе да умру од глади и поред њихових кредита. Опет су некоме од нас Руси криви када догори до ноката и сви окрену леђа од нас. Крива је ова банда на власти која је покрала паре са заједничког рачуна. Па нису нам Руси родитељи да се брину. Уосталом када земља која је под санкцијама пошаље помоћ треба се бар захвалити.

ОДГОВОРИТЕ