Stigla ruska pomoć za poplavljene

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je sletio teretni avion ruskog Ministarstva za vanredne situcije kojim je dopremljeno 38 tona prehrambenih proizvoda namijenjenih stanovništvu u BiH koje je pretrpjelo štetu tokom katastrofalnih poplava u maju i avgustu.

Republika Srpska 11.09.2014 | 12:58
Stigla ruska pomoć za poplavljene

Kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Viktorovič Safjanov rekao je novinarima da je priprema ove humanitarne pomoći protekla u dobroj koordinaciji ruskih i institucija BiH koje se bave zaštitom i spašavanjem.

"Velike poplave nedavno su, osim Balkana, pogodile i Rusku Federaciju, tako da dobro znamo koliko je teško stanovništvu da prevlada posljedice tih katastrofa. Ovu pomoć doniramo od srca za dobrobit naroda", poručio je Safjanov.

On je podsjetio da je Ruska Federacija nedavno u Banjaluku dopremila kontingent od oko 36 tona humanitarne pomoći, takođe, na ime pomoći poplavljenom stanovništvu u BiH. Ta pomoć se sastojala od agregata, pumpi za vodu, šatora, ćebadi, hrane i higijenskih paketa.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH u sektoru za zaštitu i spašavanje Samir Agić, zahvaljujući ruskim vlastima i ruskom narodu za pomoć, rekao je da ova humanitarna akcija ima višestruki značaj i da je veoma potrebna ljudima u BiH koji su najviše ugroženi katastrofalnim poplavama i koji su ostali bez svojih domova. "Ove humanitarne akcije pokazuju da je BiH partner Ruskoj Federaciji i da ove dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose", rekao je Agić.

Prema njegovim riječima, današnja posjeta gospodina Safjanova biće prilika i za razgovore o podršci BiH regionalnom centru za vanredne situacije u Nišu i kreiranju planova za upravljanje katastrofama, treninzima. Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović rekao je da će entitetske organizacije Crvenog krsta, nakon provođenja uobičajenih carinskih procedura, pristupiti distribuciji ruske pomoći u najugroženija područja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"Veoma smo zahvalni ruskom narodu na iskrenoj podršci i humanitarnoj pomoći koju su uputili građanaima pogođenim katastrofalnim poplavama. Ova pomoć trebalo bi da već popodne, na području Republike Srpske, bude distribuisana prema Doboju, Šamcu, Bijeljini", naveo je Mihajlović.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nikolas

11.09.2014 13:06

Dobro je da su nas se posle 4 mjeseca i sjetili!?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

11.09.2014 15:03

Vidjeli su da će Мilokrad pustiti ljude da umru od gladi i pored njihovih kredita. Opet su nekome od nas Rusi krivi kada dogori do nokata i svi okrenu leđa od nas. Kriva je ova banda na vlasti koja je pokrala pare sa zajedničkog računa. Pa nisu nam Rusi roditelji da se brinu. Uostalom kada zemlja koja je pod sankcijama pošalje pomoć treba se bar zahvaliti.

ODGOVORITE