Амбијент корупције и задуживања

У првих шест мјесеци ове године страна улагања у БиХ смањена. Најлошији пословни амбијент у региону. Земља преживљава од дознака из свијета.

Босна и Херцеговина 11.09.2014 | 08:40
Амбијент корупције и задуживања

Укупна страна улагања у БиХ у првој половини ове године износила су 54,47 милиона марака, што је за 67,1 одсто мање него у истом периоду прошле године - наводи се у Информацији о кретању макроекономских показатеља за период јануар-јун 2014. године, коју је сачинила Дирекција за економско планирање БиХ.

Према подацима Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, страна директна улагања у другом кварталу ове године износила су само 19,18 милиона КМ. Ово је и најмањи износ у једном кварталу забиљлежен у протекле три године.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже, за „Новости“, да није у питању само пад страних улагања, него и повлачење капитала и излазак постојећих улагача у БиХ.
Највећа повлачења, односно смањења капитала, у овој години забиљлежена су код фирми ДОО „Делта рил естејт“ из Бањалуке и ДОО „Аргета“ из Сарајева.

“Повлачење страних инвестиција у БиХ почело је паралелно са свјетском економском кризом, од 2009. године, а од тада је повучено преко 780 милиона КМ. Само у овој години повучено је око 78 милиона марака, што је чак 10 одсто од тог износа”, истиче Павловић.

Он сматра да власти у БиХ не стварају повољан амбијент ни за домаћа, а камоли страна улагања, о чему говоре и ранг-листе разних страних организација на којима је БиХ редовно на зачељу.

“ЕУ нас кажњава, ускраћују нам ИПА фондове, а властодршци се понашају и троше као да живимо у најбогатијој земљи свијета. Код нас је уместо амбијента за страна улагања створен амбијент корупције и задуживања, па је оправдано питање ко би онда нормалан и дошао да улаже у БиХ”, каже Павловић.

Илуструјући структуру прихода у буџетима влада у БиХ и ентитетима, према којима приходи од ПДВ учествују са 85 одсто, а приходи од директних пореза 15 одсто, Павловић је истакао да то говори о томе да је економска моћ БиХ слаба, или готово никаква и да земља зависи од „дознака из иностранства“.

“У БиХ апсолутно нико не води рачуна о економском развоју. Власт и у БиХ и у ентитетима само се бори да преживи и закрпи рупе у буџетима из којекаквих зајмова и кредита”, каже Павловић.

На све наведено, истичу економисти, додатно ће утицати и штета од мајских поплава, која ће економске показатеље на крају године од лоших направити - још лошијим.
Само у мају, пад индустријске производње у БиХ у односу на април износио је 4,9 одсто, што је ланчано довело да тога да је један број радника остао без посла, на шта упућују подаци о смањењу прихода од доприноса у мају у БиХ од 11,9 одсто.

“Ово је довело до наглог слабљења расположивог дохотка грађана БиХ и пословних резултата предузећа, што је опет ланчано довело до пада прилива од ПДВ за 11,4 одсто, директних пореза за 21,4 одсто и непореских прихода за 15,1 одсто”, наводе у Дирекцији за економско планирање БиХ.

Извор: Новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Василије

11.09.2014 06:55

Тако је то кад живимо у најкорумпиранијој земљи на земаљској кугли. Треба сву владајућу багру у затворе, и да врате оно што су стрпали у своје џепове, и да се полако почнемо опорављати. Биће и то, ако бог да, од октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.09.2014 07:15

А иза сваке корупције стоји НЕРАД!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

11.09.2014 07:23

Очито да је како у БиХ, тако и у РС видан пад на свим нивоима, то не види само владајућа олигархија која је на власти,која у односу на остале грађане, изузев нихових тајкуна, живи више него добро, а у овом предизборном периоду покушава да убиједи грађане како живе у земљи снова, али свјесни су грађани у каквом стању се налазе, и овај пут неће насјести на продају илузије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија у априлу

11.09.2014 07:31

Па, како да неко донесе паре кад нам је предсједник Републике лично главни кум корупције? Шта ће човјек тек да помисли о влади? Ала ће да ради метла после избора, ако Босићеви не буду хапсили банду, на добро неће изаћи! Догорило до ноката!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан_за_Додика

11.09.2014 07:35

Пуно је битније сацувати Републику. Ускоро би требао стици и руски кредит а предсједник Додик иде на састанак код руског предсједника гдје це све бити договорено. Мало је оних који телефонским позивом могу заказати такав један састанак. Напријед Српска, до независности !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задуживање?!?

11.09.2014 07:42

Па, премијерка рече прије неки дан да ми нисмо задужени! Нико ништа не дугује, а нема ни корупције, све су то есдеесовске лажи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додатак

11.09.2014 07:47

Кад се говори о задуживању, нико не помиње унутрашњи дуг, тј, задуживање код домаћих банака, продају трезорских записа, неплаћање роба и услуга добављачима на вријеме... Тако да кад премијерка и предсједник кажу да нисмо презадужени, то истина лијепо звучи, али је далеко од истине. Презадужени смо како имајући у виду износ страног дуга у односу на снагу (прије ће бити слабост) привреде, а поготово смо презадужени имајући у виду укупан износ дуга. О корупцији нећу да причам, слушајући нашу власт, и то мало корупције што је има, то се успјешно сузбија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИкола

11.09.2014 09:23

Од кредита се не може живјети, не може ни најуредјенија земља на свијету. А кад кредите посолимо са корупцијом, па зачинимо непотизмом и на крају запржимо самовлашћу ето рецепта за тоталну пропаст и државе и друштва. 12. октобар мора бити прекретница, морају нови људи пробати спасити ову земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

11.09.2014 09:36

Када ће у овој земљи почети да се коначно примјењује закон.Најгори смо у Европи.

ОДГОВОРИТЕ