Ambijent korupcije i zaduživanja

U prvih šest mjeseci ove godine strana ulaganja u BiH smanjena. Najlošiji poslovni ambijent u regionu. Zemlja preživljava od doznaka iz svijeta.

Bosna i Hercegovina 11.09.2014 | 08:40
Ambijent korupcije i zaduživanja

Ukupna strana ulaganja u BiH u prvoj polovini ove godine iznosila su 54,47 miliona maraka, što je za 67,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine - navodi se u Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-jun 2014. godine, koju je sačinila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, strana direktna ulaganja u drugom kvartalu ove godine iznosila su samo 19,18 miliona KM. Ovo je i najmanji iznos u jednom kvartalu zabiljležen u protekle tri godine.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže, za „Novosti“, da nije u pitanju samo pad stranih ulaganja, nego i povlačenje kapitala i izlazak postojećih ulagača u BiH.
Najveća povlačenja, odnosno smanjenja kapitala, u ovoj godini zabiljležena su kod firmi DOO „Delta ril estejt“ iz Banjaluke i DOO „Argeta“ iz Sarajeva.

“Povlačenje stranih investicija u BiH počelo je paralelno sa svjetskom ekonomskom krizom, od 2009. godine, a od tada je povučeno preko 780 miliona KM. Samo u ovoj godini povučeno je oko 78 miliona maraka, što je čak 10 odsto od tog iznosa”, ističe Pavlović.

On smatra da vlasti u BiH ne stvaraju povoljan ambijent ni za domaća, a kamoli strana ulaganja, o čemu govore i rang-liste raznih stranih organizacija na kojima je BiH redovno na začelju.

“EU nas kažnjava, uskraćuju nam IPA fondove, a vlastodršci se ponašaju i troše kao da živimo u najbogatijoj zemlji svijeta. Kod nas je umesto ambijenta za strana ulaganja stvoren ambijent korupcije i zaduživanja, pa je opravdano pitanje ko bi onda normalan i došao da ulaže u BiH”, kaže Pavlović.

Ilustrujući strukturu prihoda u budžetima vlada u BiH i entitetima, prema kojima prihodi od PDV učestvuju sa 85 odsto, a prihodi od direktnih poreza 15 odsto, Pavlović je istakao da to govori o tome da je ekonomska moć BiH slaba, ili gotovo nikakva i da zemlja zavisi od „doznaka iz inostranstva“.

“U BiH apsolutno niko ne vodi računa o ekonomskom razvoju. Vlast i u BiH i u entitetima samo se bori da preživi i zakrpi rupe u budžetima iz kojekakvih zajmova i kredita”, kaže Pavlović.

Na sve navedeno, ističu ekonomisti, dodatno će uticati i šteta od majskih poplava, koja će ekonomske pokazatelje na kraju godine od loših napraviti - još lošijim.
Samo u maju, pad industrijske proizvodnje u BiH u odnosu na april iznosio je 4,9 odsto, što je lančano dovelo da toga da je jedan broj radnika ostao bez posla, na šta upućuju podaci o smanjenju prihoda od doprinosa u maju u BiH od 11,9 odsto.

“Ovo je dovelo do naglog slabljenja raspoloživog dohotka građana BiH i poslovnih rezultata preduzeća, što je opet lančano dovelo do pada priliva od PDV za 11,4 odsto, direktnih poreza za 21,4 odsto i neporeskih prihoda za 15,1 odsto”, navode u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH.

Izvor: Novosti

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Vasilije

11.09.2014 06:55

Tako je to kad živimo u najkorumpiranijoj zemlji na zemaljskoj kugli. Treba svu vladajuću bagru u zatvore, i da vrate ono što su strpali u svoje džepove, i da se polako počnemo oporavljati. Biće i to, ako bog da, od oktobra.

ODGOVORITE
Name

xxl

11.09.2014 07:15

A iza svake korupcije stoji NERAD!!!

ODGOVORITE
Name

mila

11.09.2014 07:23

Očito da je kako u BiH, tako i u RS vidan pad na svim nivoima, to ne vidi samo vladajuća oligarhija koja je na vlasti,koja u odnosu na ostale građane, izuzev nihovih tajkuna, živi više nego dobro, a u ovom predizbornom periodu pokušava da ubijedi građane kako žive u zemlji snova, ali svjesni su građani u kakvom stanju se nalaze, i ovaj put neće nasjesti na prodaju iluzije.

ODGOVORITE
Name

Семберија у априлу

11.09.2014 07:31

Па, како да неко донесе паре кад нам је предсједник Републике лично главни кум корупције? Шта ће човјек тек да помисли о влади? Ала ће да ради метла после избора, ако Босићеви не буду хапсили банду, на добро неће изаћи! Догорило до ноката!

ODGOVORITE
Name

stojan_za_Dodika

11.09.2014 07:35

Puno je bitnije sacuvati Republiku. Uskoro bi trebao stici i ruski kredit a predsjednik Dodik ide na sastanak kod ruskog predsjednika gdje ce sve biti dogovoreno. Malo je onih koji telefonskim pozivom mogu zakazati takav jedan sastanak. Naprijed Srpska, do nezavisnosti !

ODGOVORITE
Name

Zaduživanje?!?

11.09.2014 07:42

Pa, premijerka reče prije neki dan da mi nismo zaduženi! Niko ništa ne duguje, a nema ni korupcije, sve su to esdeesovske laži!

ODGOVORITE
Name

Dodatak

11.09.2014 07:47

Kad se govori o zaduživanju, niko ne pominje unutrašnji dug, tj, zaduživanje kod domaćih banaka, prodaju trezorskih zapisa, neplaćanje roba i usluga dobavljačima na vrijeme... Tako da kad premijerka i predsjednik kažu da nismo prezaduženi, to istina lijepo zvuči, ali je daleko od istine. Prezaduženi smo kako imajući u vidu iznos stranog duga u odnosu na snagu (prije će biti slabost) privrede, a pogotovo smo prezaduženi imajući u vidu ukupan iznos duga. O korupciji neću da pričam, slušajući našu vlast, i to malo korupcije što je ima, to se uspješno suzbija.

ODGOVORITE
Name

NIkola

11.09.2014 09:23

Od kredita se ne može živjeti, ne može ni najuredjenija zemlja na svijetu. A kad kredite posolimo sa korupcijom, pa začinimo nepotizmom i na kraju zapržimo samovlašću eto recepta za totalnu propast i države i društva. 12. oktobar mora biti prekretnica, moraju novi ljudi probati spasiti ovu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Duško

11.09.2014 09:36

Kada će u ovoj zemlji početi da se konačno primjenjuje zakon.Najgori smo u Evropi.

ODGOVORITE