Редовно исплаћивати и повећати пензије

Потпредсједник СДС-а и кандидат Савеза за промјене за предсједника Републике Српске Огњен Тадић изјавио је данас да грађане Републике Српске али и цијеле БиХ мора упознати са нимало охрабрујућим чињеницама које говоре да је јавни дуг БиХ 10 милијарди марака, док је укупни спољни дуг Републике Српске 2 милијарде и 600 милиона марака а унутрашњи дуг 2 милијарде марака и то закључно са крајем прошле године.

Република Српска 10.09.2014 | 16:56
Редовно исплаћивати и повећати пензије

,,Тај податак, као и чињеница да је већина кредитних задужења узета уз неповољне камате, пред све нас који учествујемо у предстојећим изборима поставља питање како ријешити тај проблем уз овако малу стопу привредног раста'', истакао је Тадић и додао:

,,Подвукли смо црту и закључили да у наредном периоду сваку марку која се нађе на тржишту морамо уложити у запошљавање и морамо се посветити пројектима који доносе привредни раст. Јавни дуг се мора контролисати а не дозволити да он дивља, као што је то сада случај. Минимум социјалних стандарда које будућа власт треба да обезбједи везан је за обезбјеђивање адекватне потрошачке породиче корпе. Пензије морају бити исплаћиване редово и сразмјерно увећане. Не смије се допустити раст плата у јавном сектору док се просјечна пензија не доведе најмање на ниво 50% просјечне плате. Треба увести и мјере, које можда звуче популистички али су у суштини нормалне и обавезујуће, а то је да ни један министар у Републици Српској или БиХ не може примити плату док се не исплате пензије''.

Тадић сматра да је политичка ситуација у Републици Српској али и на нивоу БиХ једнако катастрофална као и економска. О томе најбоље свједочи рад Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ у посљедњој години мантада, када је СНСД разбио концепт једног гласа из Републике Српске и период сарадње замијенио периодом конфликата.

,,Многи политички компромиси који су прављени у Заједничким органима БиХ посљедица су краткотрајних сусрета и договора политичких лидера. Договори Додик-Лагумџија најбоље сведоче да су то договори ради личних потреба и интереса како би се они који тренутно контролишу политичке позиције што боље позиционирали у институцијама система и дошли до полуга моћи које ће им обезбиједити личну корист'', сматра Тадић.

,,Будућа власт треба да тражи рјешења а не тачке сукоба, које служе за јефтину политичку промоцију онима који нису у стању да се ухвате у коштац са нараслим и веома озбљним политичким и економским проблемима", поручио је Тадић.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миа

10.09.2014 15:28

Огњене, ми Вам вјерујемо и даћемо Вам прилику да то оправдате, а знамо да хоћете, јер сте једини који нам може помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

10.09.2014 16:32

Огњене, уколико нам Ви не помогнете, нико други неце!Зато смо уз Вас до 12.октобра , а наравно и послије тог датума!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какадер

10.09.2014 18:33

Само нас Ви мозете спасити овог линца и пропасти,гдје је главни Баја,главни и одговорни уредник.12 је све близи и близи,једва цекам ноц 12-13,гдје цу цути од вас ДОБРО ЈУТРО БАЊА ЛУКО. Заједно до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Херцеговац

10.09.2014 19:53

Тако је Тадићу. Само што требате да плате посланика и министара ускладите са платама радника, поготово радника у приватном сектору. У сваком случају, имате огромну подршку народа у Републици српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скромно.

10.09.2014 22:07

Ма, само да стане ова пропаст, ја ћу бити задовољна. Само то. Ако буде боље - премија! Имате подршку народа, немој да зезнете ствар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

15.09.2014 18:04

Од чега? Кад народ не ради, има дупло више пензионера него запослених, каква је то логика ?

ОДГОВОРИТЕ