Redovno isplaćivati i povećati penzije

Potpredsjednik SDS-a i kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić izjavio je danas da građane Republike Srpske ali i cijele BiH mora upoznati sa nimalo ohrabrujućim činjenicama koje govore da je javni dug BiH 10 milijardi maraka, dok je ukupni spoljni dug Republike Srpske 2 milijarde i 600 miliona maraka a unutrašnji dug 2 milijarde maraka i to zaključno sa krajem prošle godine.

Republika Srpska 10.09.2014 | 16:56
Redovno isplaćivati i povećati penzije

,,Taj podatak, kao i činjenica da je većina kreditnih zaduženja uzeta uz nepovoljne kamate, pred sve nas koji učestvujemo u predstojećim izborima postavlja pitanje kako riješiti taj problem uz ovako malu stopu privrednog rasta'', istakao je Tadić i dodao:

,,Podvukli smo crtu i zaključili da u narednom periodu svaku marku koja se nađe na tržištu moramo uložiti u zapošljavanje i moramo se posvetiti projektima koji donose privredni rast. Javni dug se mora kontrolisati a ne dozvoliti da on divlja, kao što je to sada slučaj. Minimum socijalnih standarda koje buduća vlast treba da obezbjedi vezan je za obezbjeđivanje adekvatne potrošačke porodiče korpe. Penzije moraju biti isplaćivane redovo i srazmjerno uvećane. Ne smije se dopustiti rast plata u javnom sektoru dok se prosječna penzija ne dovede najmanje na nivo 50% prosječne plate. Treba uvesti i mjere, koje možda zvuče populistički ali su u suštini normalne i obavezujuće, a to je da ni jedan ministar u Republici Srpskoj ili BiH ne može primiti platu dok se ne isplate penzije''.

Tadić smatra da je politička situacija u Republici Srpskoj ali i na nivou BiH jednako katastrofalna kao i ekonomska. O tome najbolje svjedoči rad Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH u posljednjoj godini mantada, kada je SNSD razbio koncept jednog glasa iz Republike Srpske i period saradnje zamijenio periodom konflikata.

,,Mnogi politički kompromisi koji su pravljeni u Zajedničkim organima BiH posljedica su kratkotrajnih susreta i dogovora političkih lidera. Dogovori Dodik-Lagumdžija najbolje svedoče da su to dogovori radi ličnih potreba i interesa kako bi se oni koji trenutno kontrolišu političke pozicije što bolje pozicionirali u institucijama sistema i došli do poluga moći koje će im obezbijediti ličnu korist'', smatra Tadić.

,,Buduća vlast treba da traži rješenja a ne tačke sukoba, koje služe za jeftinu političku promociju onima koji nisu u stanju da se uhvate u koštac sa naraslim i veoma ozbljnim političkim i ekonomskim problemima", poručio je Tadić.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mia

10.09.2014 15:28

Ognjene, mi Vam vjerujemo i daćemo Vam priliku da to opravdate, a znamo da hoćete, jer ste jedini koji nam može pomoći.

ODGOVORITE
Name

Daca25

10.09.2014 16:32

Ognjene, ukoliko nam Vi ne pomognete, niko drugi nece!Zato smo uz Vas do 12.oktobra , a naravno i poslije tog datuma!

ODGOVORITE
Name

Kakader

10.09.2014 18:33

Samo nas Vi mozete spasiti ovog linca i propasti,gdje je glavni Baja,glavni i odgovorni urednik.12 je sve blizi i blizi,jedva cekam noc 12-13,gdje cu cuti od vas DOBRO JUTRO BANJA LUKO. Zajedno do pobjede.

ODGOVORITE
Name

Saša Hercegovac

10.09.2014 19:53

Tako je Tadiću. Samo što trebate da plate poslanika i ministara uskladite sa platama radnika, pogotovo radnika u privatnom sektoru. U svakom slučaju, imate ogromnu podršku naroda u Republici srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Skromno.

10.09.2014 22:07

Ma, samo da stane ova propast, ja ću biti zadovoljna. Samo to. Ako bude bolje - premija! Imate podršku naroda, nemoj da zeznete stvar!

ODGOVORITE
Name

crni

15.09.2014 18:04

Od čega? Kad narod ne radi, ima duplo više penzionera nego zaposlenih, kakva je to logika ?

ODGOVORITE