Заустављене дјевојке на путу у џихад

Аустријска полиција осујетила је намеру две петнаестогодишње девојке из Беча да се упуте у џихад у Сирију, након што је мајка треће, 17-огодишње девојке, која је требало из Граца да им се придружи, посумњала је о чему се ради и алармирала власти.

Свијет 10.09.2014 | 15:12
Заустављене дјевојке на путу у џихад

Полиција није желела да саопшти детаље али је познато да су обе девојке рођене у Аустрији. Док је породица ирачког порекла једне од 15-огодишњакиња у Аустрији већ две деценије друга девојка је одрасла у дому. За сада је непознато како су се девојке радикализовале. Обе су, приликом покушаја напуштања Аустрије, биле одевене по строго исламским правилима.

Та чињеница, као и то што су са собом понеле много пртљага за наводни одмор, навела је мајку њихове другарице из Граца да посумња и позове полицију. Приликом провере личних података испоставило се да су обе девојке биле пријављене као нестале. Оне су полицији, како преноси дневник "Кронен цајтунг“, рекле да су желеле да путују у Ирак или Сирију, а на питање шта их вуче да иду на ратно подручје оне су одговориле да им се не свиђа у Аустрији.

Девојке, пошто су малолетне, неће бити кривично гоњење, јер као такве оне се третирају као жртве. Полиција, како истиче Министарство унутрашњих послова, тренутно истражује ко је радикализовао девојке, да ли је то било преко интернета или преко лица која живе у Аустрији или било где другде.

Девојке су намеравале да одлете у Турску и потом пређу у Сирију. Средином године су две малолетне девојке босанског порекла из Аустрије такође напустиле своје породице и отишле у Сирију да се боре за Ислам. Министарство унутрашњих послова Аустрије указује да се тренутно у Сирији бори 142 лица из Аустрије, укључујући 12 жена.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тихи

10.09.2014 13:19

Е,дјецо моја.Ста ви мислите да је рат Дизниленд.

ОДГОВОРИТЕ