Zaustavljene djevojke na putu u džihad

Austrijska policija osujetila je nameru dve petnaestogodišnje devojke iz Beča da se upute u džihad u Siriju, nakon što je majka treće, 17-ogodišnje devojke, koja je trebalo iz Graca da im se pridruži, posumnjala je o čemu se radi i alarmirala vlasti.

Svijet 10.09.2014 | 15:12
Zaustavljene djevojke na putu u džihad

Policija nije želela da saopšti detalje ali je poznato da su obe devojke rođene u Austriji. Dok je porodica iračkog porekla jedne od 15-ogodišnjakinja u Austriji već dve decenije druga devojka je odrasla u domu. Za sada je nepoznato kako su se devojke radikalizovale. Obe su, prilikom pokušaja napuštanja Austrije, bile odevene po strogo islamskim pravilima.

Ta činjenica, kao i to što su sa sobom ponele mnogo prtljaga za navodni odmor, navela je majku njihove drugarice iz Graca da posumnja i pozove policiju. Prilikom provere ličnih podataka ispostavilo se da su obe devojke bile prijavljene kao nestale. One su policiji, kako prenosi dnevnik "Kronen cajtung“, rekle da su želele da putuju u Irak ili Siriju, a na pitanje šta ih vuče da idu na ratno područje one su odgovorile da im se ne sviđa u Austriji.

Devojke, pošto su maloletne, neće biti krivično gonjenje, jer kao takve one se tretiraju kao žrtve. Policija, kako ističe Ministarstvo unutrašnjih poslova, trenutno istražuje ko je radikalizovao devojke, da li je to bilo preko interneta ili preko lica koja žive u Austriji ili bilo gde drugde.

Devojke su nameravale da odlete u Tursku i potom pređu u Siriju. Sredinom godine su dve maloletne devojke bosanskog porekla iz Austrije takođe napustile svoje porodice i otišle u Siriju da se bore za Islam. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da se trenutno u Siriji bori 142 lica iz Austrije, uključujući 12 žena.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Tihi

10.09.2014 13:19

E,djeco moja.Sta vi mislite da je rat Diznilend.

ODGOVORITE