Због дуга остао без стана

Кориснику из Панчева који је дуговао 750.000 динара за даљинско грејање, судском одлуком одузет је стан величине 62 квадратна метра, предат је ЈКП "Грејање“ и стављен на продају.

Србија 10.09.2014 | 13:06
Због дуга остао без стана

Од суме коју добију, како кажу из ове фирме, подмириће дуговања споменутог корисника за своје услуге и надокнадиће новац који су уплатили у судску касу за депозит. Након вишегодишњих спорова, Основни суд у Панчеву је "преломио“.

"Суд је донео одлуку о продаји стана, како би се обезбедила наплата потраживања", изјавила је Биљана Булатовић из ЈКП "Грејање“.

- Цена квадрата је одређена на основу 60 одсто вредности коју је "разрезао“ судски вештак, тако да она износи 360 евра. Саговорница напомиње да корисник, који је остао без стана у Улици Душана Петровића Шанета 7, у насељу Стрелиште, никада није плаћао рачуне за грејање. "Ми смо покушали са овом особом на све могуће начине да направимо договор о отплати дуга, али безуспешно, па је ово било једино законско решење", истиче Булатовићева.

- Недавно је решен један сличан случај великог дужника. Међутим, он је искористио могућност да сам прода стан, наравно по знатно вишој цени него да ју је суд одредио и измирио је своја дуговања. Према речима Булатовићеве, ово је први случај у историји пословања предузећа из Панчева да се некоме плени стан због дуга.

И нада се да ће бити једини.Хипотека се ставља само у случајевима када је неко више пута тужен и није било могуће успоставити договор о измиривању његове обавезе. Она не зависи од висине дуга. "С обзиром на то да је степен наплате око 90 одсто, знају се "проблематични“ дужници", каже Биљана Булатовић. - Са њима и када се склопи вансудско поравнање, успоставља се хипотека, јер то је једини гарант да ће измиривати обавезе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опомена

10.09.2014 11:32

Оде стан...

ОДГОВОРИТЕ