Zbog duga ostao bez stana

Korisniku iz Pančeva koji je dugovao 750.000 dinara za daljinsko grejanje, sudskom odlukom oduzet je stan veličine 62 kvadratna metra, predat je JKP "Grejanje“ i stavljen na prodaju.

Srbija 10.09.2014 | 13:06
Zbog duga ostao bez stana

Od sume koju dobiju, kako kažu iz ove firme, podmiriće dugovanja spomenutog korisnika za svoje usluge i nadoknadiće novac koji su uplatili u sudsku kasu za depozit. Nakon višegodišnjih sporova, Osnovni sud u Pančevu je "prelomio“.

"Sud je doneo odluku o prodaji stana, kako bi se obezbedila naplata potraživanja", izjavila je Biljana Bulatović iz JKP "Grejanje“.

- Cena kvadrata je određena na osnovu 60 odsto vrednosti koju je "razrezao“ sudski veštak, tako da ona iznosi 360 evra. Sagovornica napominje da korisnik, koji je ostao bez stana u Ulici Dušana Petrovića Šaneta 7, u naselju Strelište, nikada nije plaćao račune za grejanje. "Mi smo pokušali sa ovom osobom na sve moguće načine da napravimo dogovor o otplati duga, ali bezuspešno, pa je ovo bilo jedino zakonsko rešenje", ističe Bulatovićeva.

- Nedavno je rešen jedan sličan slučaj velikog dužnika. Međutim, on je iskoristio mogućnost da sam proda stan, naravno po znatno višoj ceni nego da ju je sud odredio i izmirio je svoja dugovanja. Prema rečima Bulatovićeve, ovo je prvi slučaj u istoriji poslovanja preduzeća iz Pančeva da se nekome pleni stan zbog duga.

I nada se da će biti jedini.Hipoteka se stavlja samo u slučajevima kada je neko više puta tužen i nije bilo moguće uspostaviti dogovor o izmirivanju njegove obaveze. Ona ne zavisi od visine duga. "S obzirom na to da je stepen naplate oko 90 odsto, znaju se "problematični“ dužnici", kaže Biljana Bulatović. - Sa njima i kada se sklopi vansudsko poravnanje, uspostavlja se hipoteka, jer to je jedini garant da će izmirivati obaveze.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Opomena

10.09.2014 11:32

Ode stan...

ODGOVORITE