Камерон: Шкоти, скачете у непознато

Британски премијер Дејвид Камерон упозорио је данас Шкоте да би независност била "скок у непознато".

Свијет 10.09.2014 | 11:44
Камерон: Шкоти, скачете у непознато

Осам дана уочи референдума о одвајању Шкотске од Уједињеног Краљевства, Камерон, заменик премијера и лидер либералдемократа Ник Клег и вођа опозиције Ед Милибанд изненада су одлучили да посете Шкотску у покушају да убеде бираче да гласају за останак у заједници. Та посета одражава, како наводи Агенција Франс прес, забринутост у табору униониста после најновије анкете, која је показала да је исход референдума крајње неизвестан.

На згради британске владе у Даунинг стриту јуче је била окачена шкотска плаво-бела застава, а Милибанд је позвао све јавне објекте широм земље да окаче заставу краљевске породице као позив Шкотима да остану у унији.

"Уједињено Краљевство је драгоцена и посебна земља", навео је Камерон у ауторском тексту објављеном у листу "Дејли мејл".

"Стога, нека свима у Шкотској буде јасно: ми очајнички желимо да останете; не желимо да се наша породица народа подели."

"Уколико се УК подели, остаће заувек подељено. Ваш избор је, дакле, јасан: скок у непознато ако заокружите 'да', или блистава будућност за Шкотску ако изаберете 'не'", поручио је Камерон Шкотима. Лондон до пре само неколико седмица није био забринут због референдума 18. септембра пошто су анкете редовно показивале да је убедљива већина бирача за останак у Краљевству.

Ситуација се, међутим, изненада променила протеклог викенда, када је табор за независност први пут стекао предност, а анкета објављена два дана касније показала је да су две стране изједначене. Три највеће британске странке сместа су најавиле план за трансфер додатних надлежности шкотској влади, првенствено у области прихода од пореза.

Шкотски премијер Алекс Салмонд, лидер Шкотске националистичке партије, одбацио је ту иницијативу Лондона и поручио да посета Шкотској Камерона, Милибанда и Клега неће помоћи унионистима, већ да само одражава њихову панику.

Камеронови конзервативци нису популарни у Шкотској, где имају само једног од 59 чланова парламента. Милибандови лабуристи су нешто популарнији, али он лично не спада међу омиљене политичаре у Шкотској.

Анкете показују да лабуристички бирачи све више подржавају независност. Шкотска је саставни део Уједињеног Краљевства од 1707. године, а претходно се дуго налазила у персоналној унији са Енглеском.

Референдум у Шкотској прво је изјашњавање те врсте унутар Европске уније.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

10.09.2014 10:19

Два лица препотентних Енглеза. Када треба некога напасти или увести санкције први су заједно са Америма, а када им догори до ноката онда моле дају уступке о којима прије нису смјели ни да сањају. Подржавам независност Шкотске да би се ослободили енглеских ланаца. Уједно би то Енглезима биле највеће санкције нису могли ни замислити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

10.09.2014 10:52

Ђе си био Камероне кад се наша, " драгоцјена и посебна земља " дијелила, да подржиш да 'породица' остане заједно. Шта сад глумиш Милошевића - то је давно измодило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

10.09.2014 13:18

Рекло би се, на крају, забавише се о себи. Изгледа да се историја ипак понавља. А живот иде у круг. Да ли је баш тако? Најдубљу и најбизарнију политику имају управо они. То гласање ће изазвати још много подјела... Да даље не објашњавам...

ОДГОВОРИТЕ