Бошњачка дјеца долазе на наставу

Број бошњачке дјеце на настави у подручној школи "Свети Сава" у Врбањцима код Котор-Вароша свакодневно се повећава и тренутно их има 57, рекла је директор школе Слађана Шубара.

Република Српска 10.09.2014 | 10:18
Бошњачка дјеца долазе на наставу

Првог дана нове школске године на наставу је кренуло 29 ученика бошњачке националности, а онда се њихов број повећавао јер родитељи, како су објаснили, више не желе да им дјеца губе годину.

Шубара је истакла да је о повећању броја дјеце бошњачке националности на настави у Врбањцима обавијестила ресорно Министарство.

Она каже да би дјеца, да могу одлучивати, ишла у школу, јер је то једина исправна одлука.

Родитељи бошњачке националности објашњавају да су одлучили да дјеци дозволе да иду у школу, јер не желе да дјеца изгубе и другу школску годину.

"Одлучила сам да доведем дијете на наставу, јер оваквим погубним ставом највише губе дјеца која желе да буду у клупама са својим вршњацима српске националности. То им је онемогућено разним уцјенама и притисцима", каже једна од мајки бошњачке националности која је у понедјељак довела дијете на наставу.

Она истиче да све већи број родитеља тако размишља, али и даље живе у страху да дјецу врате на наставу.

Према њеним ријечима, највећи утицај на родитеље имају вјерски поглавари и родитељи чија дјеца не иду у школу у Врбањце, а образложење је да Бошњаци морају бити јединствени.

Једна група родитеља и даље је одлучна у одлуци да не дозволе дјеци да иду у школу.

Ученицима бошњачке националности у подручној школи "Свети Сава" у Врбањцима било је, у складу са Привременим споразумом о задовољавању посебних потреба и права дјеце повратника, понуђено да изучавају националну групу предмета по наставном плану и програму и по уџбеницима једног од кантона из Федерације БиХ.

Привремени споразум до сада се у потпуности примјењивао само у Републици Српској, док се не примјењује према дјеци повратника српске националности у ФБиХ, изузев у једној или двије школе и то само када је ријеч о језику и без кориштења уџбеника из Републике Српске.


Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

доомаациин

10.09.2014 08:34

И треба да долазе али исто тако треба да се омогући људима да бирају који језик хоће да уче јер нико нема право да неком то забрањује!!! Мада је сваком јасно да сада све иде за предизборну кампању, само да је дочекат октобар и послат их у затворе, ред би био :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

10.09.2014 09:18

Сто се мене тице па нека та дјеца зову свој језик босанским. Не видим нацина нити разлога да им се то забрани.

ОДГОВОРИТЕ