Апотеке крше закон

Републичка здравствена инспекција је, како је и обећала, протеклих дана интензивирала контроле апотека у РС и утврдила да су у њих 13 продаване вакцине за дјецу, што је законом строго забрањено.

Република Српска 10.09.2014 | 09:14
Апотеке крше закон

Инспекцијска контрола услиједила је након што су "Независне" прве писале о овој проблематици, односно чињеници да су апотекари, супротно законским прописима, продавали вакцине за малишане.

"До сада је извршена контрола 60 апотека, при чему је утврђено да је у њих 13 обављан промет вакцина, од чега су у једној затечене залихе од 34 паковања вакцине за које је наложен поврат добављачу. Вакцине су набављане од двије веледрогерије са сједиштем у ФБиХ", прецизирала је Душанка Макивић, виши сарадник за односе с јавношћу Републичке управе за инспекцијске послове.

Кажњавања засад није било, али појачан ангажман инспектора се не зауставља, већ је то тек почетак.

"Инспекција је свим апотекама и амбулантама забранила промет и примјену вакцина за вакцинацију дјеце, а контроле ће бити настављене. Апелујемо на све магистре фармације и докторе медицине да се не упуштају у незаконите радње јер ће инспекција предузимати све законом прописане мјере, а казне за ове прекршаје су изузетно високе", упозорила је Макивићева.

Огласили су се и из Фармацеутске коморе РС, одакле кажу да ни у ком случају не подржавају било какве могућности кршења важећих прописа.

"Комора није надлежна за рад апотека, нити има могућност да контролише њихов рад, нити рад својих чланова у апотекама. Уколико дође до сазнања да неко од чланова Коморе није поступао у складу са законом и правилима струке, Комора покреће дисциплински поступак против свог члана и утврђује његову одговорност", навели су из Фармацеутске коморе РС.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxл

10.09.2014 07:33

Је ли то Ранкове апотеке, односно МОЈЕ АПОТЕКЕ? Бас је знао да одабере име: Моја апотека! Хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

О овоме БН ћути

10.09.2014 11:54

Враћање тровалетних вакцина је мимо сваке памети...као и забрана продавања петовалетних вакцина...које су доста боље и чистије од тровалетних... Нека уведу пијавице поново у продају и врачаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.пд

10.09.2014 12:35

Откад је то забрањено? Ја сам свом дјетету куповао у апотеци, био је то период кад је неколико дјеце из Приједора лежало у Београду на спашавању живота због старих вакцина које је Фонд набављао. Нисам хтио ризиковати и тад сам имао материјалне могућности да дам 240 марака за три вакцине у годину или годину и по дана. Није ми жао, осим тога оне имају предности и због непостојања нуспојава или контраиндикација, па бар нема високе температуре нити ризика од исте и већ је то предност. Сад кад знам да је Шкрбић без да трепне, мртав-хладан убијао дјецу,труднице и бебе љековима за дијабетес и ко зна каквим све још, савјест ми је мирна,а тог бајиног убицу само да ми је срести, нема ту права и закона, само сила. Хитно вратити све медикаменте у апотеке то је једини гарант каквог таквог права на живот болеснима и осталим. Фонд је убијао дјецу вакцинама.

ОДГОВОРИТЕ