Земља благостања, а немају среће

У Финској се ствари одвијају систематично, плански, али, истовремено, то је земља с највећим постотком самаца.

Свијет 10.09.2014 | 08:21
Земља благостања, а немају среће

‘Недостатак односа с људима штети здрављу једнако као пушење и алкохол’, каже замјеник градоначелника Еспоа Јуха Метсо, по струци љекар.

Финска је земља у којој најбоље функционише социјална држава, у којој су здравство и школство беспријекорни и која је на врху љествице најбољих мјеста за живот на свијету ако се гледају квалитет живота, здравство, стандард и животна перспектива.

Бројке говоре - само луд човјек не би желио живјети у Финској. Језик је мало компликован са својих 16 падежа - али зато сви говоре енглески - зими је хладно, али, ево, и климатске су промјене учиниле своје: док је средња Европа под кишом и поплавама, Финци леже по парковима и гледају према плавом, чистом небу.

Пространа површином и слабо насељена (Финци воле имати свој мир, рекао ми је неко ових дана у Хелсинкију) једна је од предводница земаља тзв. првог свијета јер је од државе биједе прије стотињак година постала земља благостања.

Социјална држава у пуном сјају, тешко достижни идеал већини осталих. Хелсинки, главни град у који је седморо новинара из цијелог свијета позвано да би се увјерили у функционисање финске социјалне државе и здравствене заштите, а све то уочи велике здравствене конференције која у Финској почиње у понедјељак.

Улице и паркови су пуни, али нема ту паришког хвалисања или лондонске самодопадности, стаклене снаге њемачких градова или шаренила и збрчканости европског истока.

Упркос сјајним резултатима према којима су Финци апсолутни владари квалитета образовног система, у толикој мјери да своје зање извозе другима, Финска има и неколико мана. Нордијски модел, којег су се сви регионални политичари на југоистоку Европе посљедњих мјесеци сјетили цитирати, није без мана.

- Треба нам више љубави - каже, износећи то шокантно откриће с мирноћом с којом се иначе прича о времену, замјеник градоначелника Еспоа, Јуха Метсо, доктор, сада локално ангажован, док у градоначелниковој резиденцији, жутој старинској кући на рубу града, објашњава шта фали Финцима. Еспо је град, одмах уз Хелсинки. Центар је финске пословне креације. Из Хелсинкија до стаклених вишеспратница у Еспоу најједноставније је доћи аутобусом, вожња траје петнаестак минута. Увијек толико. И тачно толико - без обзира на то о којем се дијелу дана ради. Звучи као фантастика, али у Финској све стиже у минуту, онако како пише. До тачности се страшно држи, она је национална опсесија. Чак и најновијем, управо започетом пројекту финске компаније Фазер, која дневно послужује 400 хиљада јела у Скандинавији, а сада је, да би промовисала здрав живот и борила се против преједења, увела израчунате калорије по сваком оброку који поједете у ресторану.

Прилазите храни, ставите тањир испред ње, узмете своје и у томе тренутку, преко посебне картице коју носите са собом, на заслону изнад јела покаже се колико сте чега узели, која је калоријска вриједност и колики је то постотак дневних потреба. Кришка хљеба- калоријска катастрофа.

Овај изум којим су Финци одушевљени и све више га користе не сматра се никаквом врстом контроле него едукације, бриге за здравље људи. Не могу издржати, а да не подсјетим како су и Ангели Меркел, као младој жени, забранили могућност рада у администрацији јер је имала повишен крвни притисак па је елиминисана из процеса одабира кандидата за посао. А види гдје је сад!

Вратимо се љекару који каже да фали љубави. Његова изјава није тек фраза. У Финској се ствари одвијају сиситематично, плански - ако су студије показале да би животни вијек био дужи да људи нису усамљени - а Финска је земља с највећим постотком самаца - онда на томе треба радити.

- Пушење је штетно, претјерно конзумирање алкохола је штетно, претилост штети здрављу. Али и недостатак односа с људима штети. Сви имамо потребу бити вољени. И имамо право на то да постоје неки тренуци када ћемо бити бедасти и понашати се дјетињасто. Као они, најљепши тренуци када причате бесмислице са својом дјецом док су још мала, - каже љекар који зна шта говори јер има четворо дјеце, а сада већ и унуке.

- Усудио бих се рећи да је усамљеност једнако опасна као пушење - закључује. Посебно то долази до изражаја код старије генерације. Фински пензионери можда немају финансијских проблема, али трећина старијих од 75 година осјећа се усамљено. У земљи са 5,3 милијуна становника пензионера је 1,5 милиона.

- И морамо се према њима односити као према ВИП грађанима - каже Јуха Метсо. Занимљив одабир ријечи. Послије ће их образложити Дејвид Браун, новозеландски новинар, писац и консултант који живи у Финској. Он каже да су Финци срамежљиви људи. Неугодно им се било чиме хвалити, чак и пред кућним пријатељима.

Финци који контролишу своје емоције, показују студије и анализе професора Тиме Партонена, губе на остваривању среће.

Извор: Јутарњи лист

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Приједлог

10.09.2014 06:23

Дајте им Бају за предсједника, да виде како ће их кренути срећа и уживање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

10.09.2014 09:55

Посаљите им Додика и Зељку да виде ста знаци проблем у зивоту. Посто оцигледно људи узивају у зивоту у уредјеној дрзави па висе не знају ста це од себе па им фали љубави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либеро

10.09.2014 10:06

"Финска је земља у којој најбоље функционише социјална држава, у којој су здравство и школство беспријекорни и која је на врху љествице најбољих мјеста за живот на свијету ако се гледају квалитет живота, здравство, стандард и животна перспектива."Не могу, а да не помислим, а гдје ми то живимо.Страшно је можда најприкладнија ријеч. Да ли ће нам икад бити овако.Жао ми је што живим у РС која ме сваки дан све више фрустрира.

ОДГОВОРИТЕ