Како је "неутрални" ДНС годинама пљачкао државу

Демократски народни савез (ДНС) је годинама у власти, а сада, пред октобарске изборе, та странка чини све да направи отклон од владајућег естаблишметна и од њихових катастрофалних резулата газдовања Републиком Српском у последњих осам и по година.

Република Српска 10.09.2014 | 07:08
Како је "неутрални" ДНС годинама пљачкао државу

Тако је врх ДНС-а прије пар мјесеци одлучио да, премда су чланица владајуће коалиције заједно са СНСД-ом и социјалистима, формирају сопствену коалицију с намјером да се јавности представе као трећи блок и тако дистанцирају и од власти и од опозиције. У коалицију са ДНС-ом ушли су Странка напредне српске Адама Шукала и Српска радикална странка Драгана Ђурђевића.

НЕУТРАЛНА КОАЛИЦИЈА

Ова коалиција званично прокламује став о неутралности у односу на власт и опозицију, што је суштински немогуће, с обзиром на то да је ДНС чланица владајуће коалиције и да са СНСД-ом и социјалистима има потписан споразум о партнерству на октобарским изборима.

ДНС је, стварајући малу коалицију са Шукаловим напредњацима и Ђурђевићевим радикалима, намјеравао да створи бољу стартну позицију пред изборе и придобије дио гласача СНСД-а. Недавна истраживања показала су да им у последњих неколико мјесеци рејтинг пада и да прича о наводном трећем блоку и корективу, у односу на владајући и опозициони блок, не пије воде.

ДНС никада од свог оснивања никоме и ничему није био коректив. У вријеме првог премиијерског мандата Милорада Додика били су уз њега, као и у последњих осам и по година његове владавине. Данас би да се потпуно заборави њихово учешће у власти, као и да се сакрије подршка свему лошем што је та власт изњедрила. Међутим, тежак је кофер у којем су спаковане афере, у којима је учествовао ДНС и његови високи функционери.

ПАВИЋЕВЕ АФЕРЕ

Лидер ДНС-а Марко Павић био је министар саобраћаја и веза у првој Влади Милорада Додика. У то вријеме дата је лиценца Филипу Цептеру за увођење мобилне телефоније „Цептел“ у РС. Та мобилна телефонија никада није прорадила, јер то и није била ентитетска надлежност.

Из кругова блиских Цептеру тада се ширила прича да је он Павићу и Додику дао око 700.000 марака, да би му био омогућен овај посао. Цијели пројекат доживио је дебакл, али је Филип Цептер тужио Републику Српску. Влада Републике Српске се експресно нагодила и платила Филипу Цептеру око 11.000.000 КМ. Сагласност за ову исплату дао је Републички правобранилац Слободан Радуљ, земљак и велики пријатељ Марка Павића.

Против Павића, који је био министар саобраћаја и веза од 1998. до 2000. године, поднесена је кривична пријава за злоупотребу службеног положаја због издавања дозвола за међународни транспорт. Приликом давања дозвола превозницима наплаћивана је такса, која је морала бити евидентирана као приход буџета. Међутим, Министарство је таксу наплаћивало у кешу и водило та средства у благајни, а потом је тај новац исплаћиван запосленима у Министарству као стимулација. На тај начин извршена су два прекршаја. Прво, оштећен је буџет, јер су средства остала у благајни Министарства саобраћаја и веза. Друго, на средства исплаћена радницима у виду стимулације нису обрачунати и плаћени порези и доприноси.

У судском поступку који је уследио, Павић је признао кривицу и пресуђен је на три мјесеца затвора, условно 6 мјесеци, мада би у свакој другој држави за то добио најмање пет година иза решетака. Све се завршило на условној казни, а Павић је несметано наставио да се бави политиком и јавним послом.

ДНС је најдуже водио Министарство саобраћаја и веза, које је за њих била златна кока. Само у кратком периду од 2001. до 2005. године, када је на власти била коалиција предвођена СДС-ом, ДНС није владао овим ресором, који је један од најзначајнијих ресора, јер под његову надлежност спадају Путеви РС, Ауто путеви РС, Жељезнице и Поште РС.

Господарећи Министарством саобраћаја и веза, ДНС је владао и овим јавним предузећима. Ем што су путем тих компанија извлачили новац, ем што су повећавали своју изборну базу, запошљавајући у ова предузећа своје чланове, рођаке, пријатеље, кумове...

Уз то, путем ових компанија су циљано реализовали инвестиције и тако добијали гласове на изборима. Схема је увијек иста - пред изборе се асфалтирају путеви тамо гдје им је то у интересу и ангажују фирме које су им лојалне. Постоје гласине да је фирма „Приједор путеви“ у власништву Марка Павића, који је градоначелник Приједора.

Дуго времена су управљали и Телекомом РС, посебно у послијератним годинама.

(наставиће се)

Извор: Журнал

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

блука

10.09.2014 05:16

Тадицу, када додјес сваку фирму процесљај .Од радника до директора ... Имацес посла пуне руке и ако врате покрадене паре у РС неце бити незапослености и биједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

10.09.2014 05:28

Обицни приљепак од странке,без иједног доброг функционера. Циљ је само узети коју фотељу и примати огромне плате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЦА

10.09.2014 05:37

Да да они су обицан привјесак, а стварно мисле да су богом дани да нас краду до краја зивота. Неце да мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

10.09.2014 06:20

И ако додје до промјене власти ниста неце бити од процесуирања криминалаца и лопова без СНС а јер се показало да су само они способни да се боре против тог зла.Босиц и Тадиц иду код Вуцица за мисљење како да се боре са тим проблемом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

10.09.2014 06:23

А ста се могло и оцекивати таква је то коалиција тајкуни, лопови, пљацкаси наравно у једној корпи народ је неук подрзава Сукала не знајуци да је то продузена рука СНСД-а или боље Додика, а сто се тице Павица кад му видис фацу препознатљив као лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Благојевиц

10.09.2014 06:29

Досло је вријеме да и они заједно са СП оду у политичку прослост,стварно једна бљутава партија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

10.09.2014 06:48

ДНС се покушава опрати од свог учешћа у пропадању РС-а!Сада покушавају да комплетну одговорност пребаце на друге, а били су цијело вријеме кључни фактор у власти!?То је странка која је зрела да нестане са политичке сцене!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

10.09.2014 06:49

ДНС-политичка прошлост.СДС мора остати досљедан и избрисати Павића са политичке сцене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

10.09.2014 07:05

Састао се лопов са лоповом, нека играју до краја, заједно ће и завршити тамо гдје им је мјесто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

План

10.09.2014 07:14

Тацно на вријеме, око мјесец дана пред изборе да се нападне свим снагама ДНС како не би постао одлуцујуци фактор у формирању наредне власти! Лукаво смисљено али узалуд вам труд свираци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политиколог

10.09.2014 07:29

ДНС - најобичији политички паразит, интересна групација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даријан

10.09.2014 07:42

Ре:План, ДНС и Социјалисти су у толиком паду да це до избора бити питање хоце ли преци цензус? Не мозе вама Васковиц пореметити планове, сами сте криви! Види народ све. Ово је веце лицемјерство него ста ради СНСД-е. Као у власти смо и грицкамо нас дио колаца,а овамо перемо руке од Лемија. Ван сваке памети. Засто не напусте позицију сада пред изборе ако су треци блок?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

10.09.2014 07:42

Узео Павић Шукала! За њега ни фамилија неће гласати. Џаба вам све, у затвор се мора матора лопино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милосав Миле кнежевић

10.09.2014 07:45

Браво за овај текст, јер сте са овим текстом, отворили пандорину кутију пљачкашких манипулација Павића, Чубриловића и њихових страначких сарадника. Зато их не штедите у следећем тексту, као ни криминалце из социјалистичке партије. Јер ни они не штеде Српски народ, којег су опљачкали до голе коже. А ако им народ, сада, на овим Октобарским изборима не пресуди, они ће бити још дрскији у отимачини и пљачки Српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

10.09.2014 08:01

Цији су станови, тј два спрата зграде у Бањалуци у којој се налази кафиц Интермеззо ( Булевар војводе Степе Степановића, Бања Лука 78000), близу универзитета... па зна се преседника предметне партије... редовно се рентају вец неколико година и убиру паре док народ нема из дана у дана ста да једе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба боље

10.09.2014 08:12

За Даријана. Ово не писе Васковиц. Објавио је зурнал, а новинар Љиљана Ковацевиц. Свака цаст зени. Васковицу такоде за ствари које он ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Даријан

10.09.2014 08:30

Правити ванредне изборе пред редовне иступањем из власти мислим да није коректно. Даље, Павиц је признао своју кривицу и одговарао, који је јос признао кривицу политицар и одговарао за своја много веца недјела, треце сто се тице лицемјерства ДНС је одбио уцесце у власти на БиХ нивоу када је СДС иступио из исте и супроставио се директно Додику око приватизације рудника Љубије и цетврто, избори су преед нама и видјеце се резултат сваке странке па и ДНС-а. Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

10.09.2014 08:38

ДНС је једина странка која нема компромитоване кадрове, све на цијем целу је ДНС добро функционисе...Само напред Павицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

10.09.2014 08:41

Какав је Висковиц новинар најбоље свједоце догадјаји из Сребренице пред крај рата, такав му је и текст, пун лази и измисљених конструкција...Тузно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

10.09.2014 08:42

ДНС је једина странка са истинским програмом, остало су интересне групације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

10.09.2014 08:46

Млади ДНС-а су будуцност Српске, људи имају идеје и боре се за праве ствари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

10.09.2014 08:48

Народ препознаје ко нису лопови, зато ДНС и расте из избора у изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

10.09.2014 08:53

Погледајте Приједор град нормално функционисе као и све гдје су кадрови ДНС-а, само напријед ДНС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градиска

10.09.2014 09:20

Прицајте и писите ста год хоцете,ја цу глаасати за ДНС јер немам избора,они су јос донекле најбољи од ових осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непоткупљиви

10.09.2014 09:37

Како Вас није срамота?Толико пута истичете да је Павић признао кривицу и да је суђен.Признао је да је исплатио десетак хиљада марака радницима у министарству саобраћаја у односу на ограничења у исплати висине плата.Није себи узео господо.Остало у тексту је на основу "рекла казала":ДНСа се боји и позиција и опозиција.У томе је суштина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николна

10.09.2014 10:04

Хаха. То се одвраца пазња од оних који су стварно пљачкали, а сад би да свале на ситне рибе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан лукиц лукац

10.09.2014 10:11

ДНС је једина опција која вриједи на политичкој сцени и то су доказали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мају

10.09.2014 10:14

Ајде молим те реци ми које су то идеје младих ДНС-а, и за које се праве ствари боре? Ако су тебе запослили ( а знам да јесу) ту ствар ти мозес да сматрас правом, али немој нас да прависи будалама. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси цлан ДНС-а

10.09.2014 10:25

Нема вецих лопова од људи из врха ДНС-а. Годинама уцествују у власти а праве се мутави као да нису одговорни за стање у друштву. Народ треба да препозна то лицемјерство и казни их на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.09.2014 10:30

Овај Павић је премазан свим бојама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

10.09.2014 10:38

ДНС једини, истински разумије, подрзава и даје младима сансу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан Прњавор

10.09.2014 10:56

Једино се код нас мозе неко напасти зато сто је дао паре радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана Бијељина

10.09.2014 11:13

Остале странке су показале ста могу вријеме је да ДНС преузме власт у правом обиму и да конацно способни некомпромитовани људи управљају Српском у интересу градјана

ОДГОВОРИТЕ
Name

хyбри

10.09.2014 11:14

Приједорпутеви су у власништву Чорокала који није у добрим односима са Павићем, не пишите глупости. Павићев фаворит је Марјановић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам вас било!

10.09.2014 11:15

Џаба се ви трудите али овим текстом сте изгубили подрску дијела ДНС-а који је планирао дати подршку Тадићу без обзира на коалицију. Својим поступцима доказујете да имате један искључиви циљ доћи на власт без обзира колика је цијена. Реални медији никад себе неби довели у ситуацију да не допусте другој страни да искаже своје мишљење. Жао ми је што сам вас сматрао за јединог медиског оператера који је назависан а са овим поступцима се стављете раме уз раме са овима које прозивате задњих 8 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вецина

10.09.2014 11:21

ЗА Павица нема ста да казете,да је јос таквих људи било би боље,па препородио је Приједор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

10.09.2014 11:42

То је срамота сто писете о Павицу,нека се угледају градонацелници и нацелници Опстина како се води једна локална заједница.Павиц је цист пријмер постенства,сваки ресор ДНС-а је добио позитивне оцејене ревизора.Ово ста радите је бесмислено,али разумем ко изгуби има право да се љути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днс

10.09.2014 11:50

Подрска насем предсједнику Павицу! Ви сто га блатите, криво вам је сто Павиц има подрску Вуцица и његове борбе против свих тајкуна коју су покрали овај народ. Разједињена опозиција ниста неце постици оваквим коментарима. Напријед до побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вело

10.09.2014 14:04

Једина два сумска газдинства која послују позитивно воде кадрови ДНС-а. Једини град који има е-управу је Приједор. А видјецемо после избора ко це нестати са политицке сцене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

10.09.2014 14:15

ДНС и СП су обицни лесинари који скупљају остатке СНСД-а... То су хијене, гори си они од СНСД самог. Треба их растурити потпуно. Скуп интересдзија и ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

10.09.2014 14:19

Јој види ових Павицевих сто се расписасе. ДНС је немогуце описати ријецима осим полтрони, увлакаци, дупелисци... Па они би матер продали за фотељу... Ево овај мој Дејо из Градиске или било ко од ових сто га велицају нека ми казе засто ја требам да гласам за ДНС. Убједите ме. Ста вас разликује од СНСД-а? Веци сте лопови и љиге од Миле и друзине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја пајо

10.09.2014 16:05

Имам стрица у ДНС-у прима огромну плату за нерад и који има своју фирму. Послује како тако, раднике не плаца а он се сепури са господјом и осталом политицком елитом ове насе дрзаве, као да само они постоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градиска

10.09.2014 16:17

Ста ја имам кога убједјивати за кога це гласати,ја знам да у Градисци од владајуце коалиције једино одборници ДНС-а вриједе,и господин Малесевиц,који је нацелник друствених дјелатности.А за ГРАДИСКУ РС,изволи па гласај за Дуњица и Крцмара,Свраку,Крагуља...провјерени кадрови.Видјецемо све 12 октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дојциновиц Д

10.09.2014 16:47

Чудо је колико плусеви и минусеви на коментарима на медијским сајтовима утичу на људску психу. Неки људи очигледно желе да се сврстају уз став већине, чак и ако у дубини душе знају да је став погрешан или ако је "већина" фабрикована. Мислите својом главом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

10.09.2014 17:10

ПАВИЋ ЈЕ НАЈВЕЋЕ ЗЛО ЗА ПРИЈЕДОР И СРПСКУ И МОРАЋЕ ОДГОВАРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

10.09.2014 17:57

Не ваља ни Крцмар,ни Дуњиц,ни Крагуљ...Али сви су они мале маце колики је лопов Павиц и сви остали кадрови те странке.И неце имати ни два посланика,смијем се кладити у било ста...Прослост сте на насе задовољство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

10.09.2014 18:48

Толико о партији која претендује на 12 мандата на изборима. Као дио владајуце коалиције сносе одговорност и мислим да це се у октобру показати да немају висе повјерење народа као ни остатак те коалиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

10.09.2014 19:00

НА СВУ СРЕЋУ ДНС СЕ РАСПАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лицемер

10.09.2014 19:16

Па овај Павић хоће да каже да за пропусте владе и коалиције није нико из његове странке одговоран, е то се зове безобразлук и неодговорност, зашто није био гласан и децидан за власт коју цјелих 9 година изгубљених он подржава, сада пере руке, види молим те. Нити смрди нит мирише. Одговарај господине за пропаст у којој си судјеловао, исто важи и за Ђокића, дошло је вријеме наплате дуга!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

скобаљ

10.09.2014 19:54

Јачањем ДНС стање це бити јос горе, они су се увијек извлацили, нисмо ми криви, а запослили су све своје људи на добра радна мјеста, уцествују добрим дијелом у власти, итекако су одговорни за стање у којем се налази РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градиска

10.09.2014 20:08

ГРАДИСКА РС,требао или требала,си се кандидовати ти,мозда би просао,не ваља СДС,СНСД,ДНС,мозда ти ваља ДОМОВИНА,па бујрум,нецес бити једини из Градиске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УДРИ МУШКИ МАЈКА //

11.09.2014 05:24

Све афере су познате јавности , Павићу једном си прошао условну казну ... Овога пута нећете заобићи правда ! Дубоко сте у криминалу . На листама су добро позната лица . ДНС угрожени сте . Узели сте у коалицију фалсификат СНС-а. Шукала СРС-а. Ђурић да вам дају вјетар у леђа . Имало човјек који позна стање у РС-ој неће дати свој глас . Лагали сте доста овај народ , народ вам невјерује .

ОДГОВОРИТЕ
Name

одмут

11.09.2014 07:46

А цији ли је Цубрило кадар, са дијамантским аутопутевима и министарство рекордне пробијености вриједности уговора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

11.09.2014 08:11

Причајте ви шта хоћете, ДНС једини полако али константно повећава број својих чланова, то је знак да вриједе... Нису настали преко ноћи на основу лажних обећања.... Подршка ДНС-у на изборима!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

11.09.2014 08:26

Днс је партија која окупља младе људе и даје им сансу да се показу и виде колико вриједе. Вецина младих људи је веома образована или су на путу да стекну дипломе. Најбоље је сједити у кафани, одиграти тикет и прицати о политици, а послије отици мами и тати на руцак. питам се какав би коментар било ко оставио да треба да коментарисе себе, свој зивот и рад. РИЈЕЦ ЈЕ РИЈЕЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маре

11.09.2014 08:45

Превисе је мрзње на друственим мрезама и покусајте да размисљате о нецему на нацин да вас став буде посљедица васих аргумената а не производ дневних кафанских прица. Имате право да бирате, томе и слузе избори. За сваку власт се казе да пљацка дрзаву и нико никад није одговарао колективно, а сви су имали сансе. Опозиција је гомила политицара старе гарде која се сада само мало прекомпоновала и убједјује народ да це бити паметнији него сто су прије били. Мозда да узму висе новца да могу прегурати дане у опозицији јер су се вец добро потросили. Засто се стално разилазе кад имају исти циљ? Зато што вец бирају позиције гдје ће ко бити а ту је вец проблем. Размислите шта желите од партије па за њу и гласајте. А Днс је прави избор јер има стабилну политику и визију очувања Републике Српске, њеног суверенитета и елемената државности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маре

11.09.2014 10:44

А која је то стабилна политика ДНС?Које то ви визије имате?Имате визију да це СНСД побједити па да се опет приклујуците па као лесинари да купите мрлине иза Миле? То је вас програм,идеал,звезда водиља...Какви ви и васа политика.Скуп лопова који обмањује народ и купује га ситним подвалам и мазањем оцију,то је ДНС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС БРЦКО

11.09.2014 13:15

За најбољима се увјек пљује.Днс-у свака цаст, љубомору других није лако заслузити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.09.2014 15:13

удбашка мрцина павић,а ви нарикаче павићеве ,за ким ће те сутра нарицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

11.09.2014 17:56

Ко вам је крив сто нисте у правој странци,(а то је наравно ДНС)у којој и млади људи имају сансу да раде и да напредују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

11.09.2014 18:17

шеф странке Павић,има стан у истој згради гдје и моја бивша пуница у херцег новом,или чак два ,и знам да доводи ту лети пилетину,стари је велики лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

11.09.2014 18:28

ИЗНЕМОГЛИ СТАРАЦ. НЕ ЗНАМ КОМЕ ЋЕ ОСТАВИТИ ТОЛИКО ТОГА ШТО ЈЕ УКРАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.09.2014 20:56

МАЛА СТРАНКА СА ПУНО АФЕРА,САД СУ ГОТОВИ

ОДГОВОРИТЕ