Двери: Учинићемо све против Прајда

Недеља поноса биће одржана крајем месеца, а шетња улицама Београда у недељу, 28. септембра, најављено је из организационог одбора "Параде поноса" док је из покрета "Двери" данас саопштено да ће активно радити да до тога не дође.

Србија 09.09.2014 | 19:48
Двери: Учинићемо све против Прајда

"Очекујемо да се Прајд одржи али то неће зависити само од нас", рекао је Тањугу члан организационог одбора Прајда Горан Милетић који очекује да ће се у наредних двадесетак дана интензивирати контакти са представницима власти и полиције како би се Прајд одржао.

Милетић је рекао и да безбедносне процене о одржавању те манифестације, како и контакти са надлежнима постоје већ сада али и да их сматра неадекватним.

"До тих контаката тек треба да дође, а по нашем искуству управо сада у последњих двадесетак дана
припреме Прајда се може осигурати његово одржавање", рекао је он.

Милетић, поводом ставова оних који се противе одржавању Прајда каже и да се на то не треба превише обазирати већ само поштовати Устав и законе Србије.

"Што се тиче ставова противника Прајда на то се не вреди претерано обазирати будући да је најважније да се испоштују уставне гаранције о слободи окупљања које не могу зависити од некога коме се то не свиђа већ (зависи) од оних гаранција које пишу у Уставу и закону", рекао је он.

Милетић је навео и да ће Недеља поноса бити одржана од 22. до 29. септембра, а шетња централним улицама Београда у недељу, 28. септембра, од 12 до 14 сати, на траси од зграде Владе Србије у Немањиној улици до Пионирског парка код Скупштине града Београда.

На најаве одржавања Прајда и ове године је реаговао Покрет "Двери" који се против одржавању те манифестације, а надлежнима предлаже да га забране примењујући "руски модел".

Двери се противе одржавању "Параде поноса" и активно ће радити на томе да се она ни ове године не одржи, рекао је данас представник тог покрета Данило Тврдишић.

Он је на конференцији за новинаре најавио и да ће "модалитети акција" бити представљени наредних дана и да Двери још увек нису донели коначну одлуку о томе. Тврдишић је подсетио да су "Двери више пута упозоравале да та парада представља први корак после кога следе хомосексулани бракови и усвајање деце у тим браковима и отворено ширење хомосексуализма кроз образовни систем.

Он је додао и да тај покрет предлаже да се у Србији примени руски модел који подразумева да Прајд буде забрањена на период од 100 година и да се уведе закон о забрани хомосексуалне пропаганде малолетницима.

Тврдишић је рекао да Двери имају сазнања о постојању "акционог плана обуке полицијских службеника, а у циљу стварања полицијских тренера и официра за везу МУП-а са ЛГБТ удружењима на свим нивоима" ради одржавања "Параде поноса".

Недеља поноса укључује осмодневни програм који обухвата низ дебатних и културних садржаја чији је циљ да широј јавности приближе живот и културу ЛГБТ заједнице.

Целокупни дебатни програм, како је раније саопштено биће посвећен јачању солидарности и подршке између ЛГБТ заједнице и других угрожених група у Србији.

Програм ће бити и хуманитарног карактера, а новац који се прикупи биће уплаћен на рачун кампање "Људи за људе" који је организациони одбор "Параде поноса" покренуо да би помогао онима који су у поплавама остали без имовине.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

стево

09.09.2014 17:52

Да они имају ПОНОС, било би их срамота изаћи на улицу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тдв

09.09.2014 19:21

Подрска од срца за Двери

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен

09.09.2014 20:14

надам се да це макар то бити спрецено јер једини понос сто јос имамо јесте недозволити ове глупости цвим срцем за двери

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.09.2014 10:45

Овакве параде "поноса" уколико се допусте су срамота за српски народ и традицију. Рекламирају се људи који су хтјели то или не природна грешка. Утичу на младе да мисле да је то нормално. Какав је то понос када их мора чувати око 500 полицајаца? Надам се да са њема неће бити нико од политичара уколико се буду шетали заједно са "поносним" ПУНА ПОРШКА ЗА ДВЕРИ!!!

ОДГОВОРИТЕ