Тестирана ракета изнад Медитерана

Израел је данас саопштио да је лансирао ракету изнад Средоземног мора да би тестирао нови одбрамбени систем за одбрану од дугокометних пројектила.

Свијет 09.09.2014 | 17:29
Тестирана ракета изнад Медитерана

Израелско Министарство одбране навело је у саопштењу да је ракета типа "ероу2" извела свој лет како је планирано, након лансирања. То је део вишеслојног система који Израел развија да се заштити од разних ракетних претњи, од краткометних из појаса Газе и Либана и дугометних претњи, као што су ракете из Ирана, пренео је Асошијетед прес.

Израелски медији наводе да се ради о унапређеној антибалистичкој ракети "ероу 2" и да је она тестирана заједно с Агенцијом за ракетну одбрану САД.

Портпарол Министарства одбране Џонатан Мозери рекао је да је систем " ероу2" оперативан већ годинама али да попут " гвоздене куполе", која је бранила Израел током недавног рата против Хамаса, пролази кроз унапређења софтвера и хардвера, као и других компонената.

"Гвоздена купола" је пресрела око 90 процента гађаних пројектила током операције Заштитна ивица на појас Газе, навела је армија. Системи "гвоздени зрак", "Давидова праћка" и "ероу 3" постаће оперативни у наредне две године, како се очекује.

"Ероу 2" постао је опративан у марту 2000. године и тада је означен ка једини оружани систем те врсте у свету и речено је да је Израел прва земља која је успела у развоју, изградњи и оперисању одбрамбеног система од баластичких ракета, како је рекао генерал мајор Еитан Бен Елијаху у то време.

Данашњи тест је намењен супротсављању будућим претњима.

"Ероу 3" који није завршен ће пресретати ракете на већој висини, у свемиру, изнад атмосфере и минимзирати претње од оружја за масовно уништење и повећати изгледе да се успешно пресретну долазеће ракете.


Коментари / 0

Оставите коментар