Testirana raketa iznad Mediterana

Izrael je danas saopštio da je lansirao raketu iznad Sredozemnog mora da bi testirao novi odbrambeni sistem za odbranu od dugokometnih projektila.

Svijet 09.09.2014 | 17:29
Testirana raketa iznad Mediterana

Izraelsko Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da je raketa tipa "erou2" izvela svoj let kako je planirano, nakon lansiranja. To je deo višeslojnog sistema koji Izrael razvija da se zaštiti od raznih raketnih pretnji, od kratkometnih iz pojasa Gaze i Libana i dugometnih pretnji, kao što su rakete iz Irana, preneo je Asošijeted pres.

Izraelski mediji navode da se radi o unapređenoj antibalističkoj raketi "erou 2" i da je ona testirana zajedno s Agencijom za raketnu odbranu SAD.

Portparol Ministarstva odbrane Džonatan Mozeri rekao je da je sistem " erou2" operativan već godinama ali da poput " gvozdene kupole", koja je branila Izrael tokom nedavnog rata protiv Hamasa, prolazi kroz unapređenja softvera i hardvera, kao i drugih komponenata.

"Gvozdena kupola" je presrela oko 90 procenta gađanih projektila tokom operacije Zaštitna ivica na pojas Gaze, navela je armija. Sistemi "gvozdeni zrak", "Davidova praćka" i "erou 3" postaće operativni u naredne dve godine, kako se očekuje.

"Erou 2" postao je oprativan u martu 2000. godine i tada je označen ka jedini oružani sistem te vrste u svetu i rečeno je da je Izrael prva zemlja koja je uspela u razvoju, izgradnji i operisanju odbrambenog sistema od balastičkih raketa, kako je rekao general major Eitan Ben Elijahu u to vreme.

Današnji test je namenjen suprotsavljanju budućim pretnjima.

"Erou 3" koji nije završen će presretati rakete na većoj visini, u svemiru, iznad atmosfere i minimzirati pretnje od oružja za masovno uništenje i povećati izglede da se uspešno presretnu dolazeće rakete.


Komentari / 0

Ostavite komentar