Каква је будућност Формуле 1?

Бивши извршни директор Вилијамс Ф1 тима, Адам Пар шокирао је јавност када је после недељне трке у Монци на Твитеру објавио информацију да ће у наредној сезони Формуле 1 бити само осам тимова уместо тренутних 11, као и да ће сваки тим имати по три возача уместо тренутна два.

Остали спортови 09.09.2014 | 21:00
Каква је будућност Формуле 1?

Тренутно најуспешнији тим после 13 трка је Мерцедес на челу са Ником Розбергом и Луисом Хамилтоном. Немац никада није имао већу прилику да освоји шампионат као што је то његов отац (Кеке Розберг) учинио 1982.

Са друге стране, Хамилтон је "гладан" трофеја још од 2008. када је први и до сада последњи пут био светски шампион у Формули 1.

Британац заостаје "само" 22 бода, што и није огромна разлика са обзиром на то да ће се у последњој трци шампионата у Абу Дабију бодови дуплирати.

Тако ће на пример, победник те трке уместо 25 зарадити 50 бодова, други уместо 18 добиће 36 и тако даље све до 10. места.

Неминовно је да је Мерцедес у ову сезону ушао са најстабилнијим и најјачим болидом, али и поред тога велико разочарење је легендарни Ферари од којег се очекивало доста више.

Италијански тим са двојицом искусних возача попут Фернанда Алонса и Кимија Раиконена није успео да направи значајнији резултат, иако су на старту сезоне амбиције биле доста више. Тренутно Италијан и Финац заузимају пето, односно десето место у генералном пласману.

Ред Бул је такође подбацио јер је четвороструки узастопни шампион и бранилац титуле, Себастијан Фетел тек на шестом месту а већ је на половини сезоне могао да заборави на борбу за титулу.

Ипак, енглески тим има чему да се радује, а то је суперталентовани Данијел Рикардо који је свог клупског колегу бацио у сенку сјајним вожњама, освојивши шест подијума ове сезоне.

Вилијамс је такође добио будућег шампиона. Реч је о Финцу Валтерију Ботасу који је са четири подијума до сада зарадио 126 бодова.

Али остаје питање, уколико је истина оно што Адам Пар говори, шта ће бити са некада сјајним Заубером, и већ устаљеним екипама - Кетерамом и Марусијом?

Шта ће бити са Максом Чилтоном, талентованим Жилом Бјанкијем, Маркусом Ериксоном и Кобајашијем.

До краја сезоне остало је још шест трка, од којих је наредна 21. септембра у Сингапуру (ноћна трка).

После тога ће вероватно доћи до великих промена у боксевима тимова Формуле 1., а и Хонда је најавила повратак у "најбржи циркус" на четири точка, после повлачења 2008. године.

Шта да очекујемо од Формуле 1 и каква будућност чека један од најлуксузнијих спортова света, остаје да се види на крају ове сезоне, односно у паузи до прве трке у Аустралији средином марта 2015. године.

У наредних шест трка ћемо гледати окршај за титулу између Хамилтона и Розберга у Мерцедесу и чекати да се "роди" још неки таленат попут Валтерија Ботаса и Данијела Рикарда.

Коментари / 0

Оставите коментар