Сјајан први дан у НФЛ-у

Љубитељи америчког фудбала су са нестрпљењем чекали нову сезону, а након премијерног меча у коме је шампион из Сијетла преслишао Грин Беј, већина утакмица првог кола одиграна је у недељу. И, већина њих - била је импресивна.

Остали спортови 08.09.2014 | 23:15
Сјајан први дан у НФЛ-у

Најпре која реч о легендарном квотербеку Пејтону Менингу. Он је своју легенду градио у Индијанполису, сада је већ неко време у Денверу, а управо је против свог бившег клуба заиграо на старту шампионата. И, иако је са три рана тачдаун-додавања повео Бронкосе до тријумфа (31:24), славу му је умало украо сјајни наследник у Колтсима, Ендрју Лак, који је после 24 поена заостатка повео екипу у преокрет и имао и покушај за изједначење, који није био успешан.

Ипак, украсти славу чувеном Пејтону није лако. Нарочито када се узме у обзир да је овом победом - успео да комплетира тријумфе над свим тимовима у лиги. То је до сада остварио једино Брет Фавр.

"А то само значи да сам матор", уз осмех је рекао старији од браће Менинг.

Онај млађи, Илај, тек треба да игра и то против Детроита, али је један други познати квотербек био у центру пажње и то због нервирања. Том Брејди није навикао да често буде на леђима током меча, но како је играо дефанзивни линијаш Мајамија Камерун Вејк, и не чуди што је славни Брејди подбацио. Његове "патриоте" из Њу Ингланда су изгубиле у Флориди са 33:20 од Мајами Долфинса, које су предводили квотербек Рајан Танехил, хватач Мајк Валас, а и новопридошли тркаш Ноушон Морино. Наравно, без Вејка "то не би било то".

Многи мечеви првог кола завршени су драматичним преокретима или финишима који су довели до продужетака. Тако је Атланта шокирала офанзивну машинерију из Њу Орлеанса са 37:34, а Мет Рајан је притом у потпуности надмашио Друа Бриса: квотербек Фалконса је комплетирао 31 од 43 додавања за 448 јарди и три тачдауна, док је организатор игре "светаца" застао на 29/42 за 333 јарде и по једном поентирању и додавању противнику у руке.

Продужетком је окончан и меч у Чикагу, где је квотербек домаћих Берса Џеј Катлер уз нешто спорији стар почео да отплаћује огроман уговор добром партијом, но његових 349 јарди и два тачдауна нису били довољни против Бафала: Билси су испрва испустили тријумф у финишу четврте четвртине, а предвођени младим квотербеком И-Џеј Мењујелом, али и искусним тркачем Фредом Џексоном који је и освојио кључне јарде у продужетку, дошли су до победе на овом гостовању од 20:23.

Тенеси је показао да неће бити "мачји кашаљ" ове сезоне, преслишавши екипу Канзас Ситија са 26:10 уз добру партију квотербека Џејка Локера (22/33 за 266 јарди и два ТД) и очајну "Србина" Алекса Смита за Чифсе (19/35 за 202, уз 1 ТД и 3 додавања ривалима).

Минесота је, са друге стране, згромила са 34:6 немоћни Сент Луис који је баш пред почетак сезоне због повреде изгубио квотербека Сема Бредфорда, а њујоршки Џетси су на гостовању Оукленду однели тријумф резултатом 14:19, изашаваши на крај са првим почетником-квотербеком у историји Рејдерса, Дереком Каром.

Био је то судар прилично освежених екипа, за Оукленд је заиграла досадашња звезда Џексонвила, Морис Џонс-Дру, био је ту и славни корнербек Чарлс Вудсон који је успео и у 17. сезони у низу да оствари "пресечно додавање", а Џетси контроверзног тренера Рекса Рајана користили су не само Криса Џонсона, некада најбољег тркача лиге, већ и новорипридошлог Мајкла Вика, који је неретко играо и као други квотербек на терену, заједно са стартером, знатно млађим, Џином Смитом.

Вик је у Џетсе стигао из Филаделфије, а његов досадашњи клуб прилично је нервирао своје навијаче на старту сезоне, јер је од годинама "фењераша" Џексонвила изгубиоп прво полувреме са 0:17. Ипак, како Иглсе води Чип Кели, чији је напад још на универзитету Орегон поставио нове стандарде у брзини извођења акције за акцијом, у другом полувремену та машина је прорадила и, постигавши двоструко више поена него "јагуари" у првом, донели коначних 34:17 у корист Филаделфије.

Питсбург је до 30:27 против Кливленда стигао изгубивши најпре предност од 24 поена, али је шутем Шона Суишама спасао част против екипе за коју није заиграла досадашња колеџ-звезда Џони Манзиел, момак који је бриљирао трчањима пре додавања, али и пунио медије својим понашањем ван терена.

У "вечитом" дивизијском дербију, Синсинати је у финишу сломио отпор Балтимора, а до 16:23 је стигао уз пет прецизних шутева Мајка Њуџента и 131 јарду освојену хватањима од стране Еј-Џеј Грина. Хјустон је са 17:6 добио Вашингтон Редскинсе, прописно "олупавши о тло" њиховог покретљивог квотербека Роберта Грифина трећег, а без Кема Њутона, уз Дерека Андерсона као организатора игре, Каролина је са 14:20 победила Тампа Беј.

НФЛ, 1. коло
Сијетл - Грин Беј 36:16
Недеља:
Атланта - Њу Орлеанс 37:34 (34:34)
Чикаго - Бафало 20:23 (20:20)
Канзас Сити - Тенеси 10:26
Сент Луис - Минесота 6:34
Мајами - Њу Ингланд 33:20
Њујорк Џетс - Оукленд 19:14
Филаделфија - Џексонвил 34:17
Питсбург - Кливленд 30:27
Балтимор - Синсинати 16:23
Хјустон - Вашингтон 17:6
Далас - Сан Франциско 17:28
Тампа Беј - Каролина 14:20
Понедељак:
Денвер - Индијана 31:24
Уторак:
01:10 Детроит - Њујорк Џајантс
04:20 Аризона - Сан Дијего

Коментари / 0

Оставите коментар