Никаква корист од амбасада

Иако је још прије двије године анализом дипломатско-конзуларне мреже БиХ утврђено да поједине амбасаде нису оправдале очекивања и да су зреле за гашење од тада ништа није урађено, а оне и даље троше буџетски новац и не постижу никакве резултате.

Босна и Херцеговина 08.09.2014 | 08:48
Никаква корист од амбасада

Анализа стања у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) коју је 2012. године израдило Министарство иностраних послова (МИП) БиХ, наведено је да БиХ има највише амбасада у арапским земљама, али да од већине њих није имала велике користи због чега би неке требало да буду угашене.

БиХ има и 56 ДКП-ова - 44 амбасаде, шест генералних конзулата и шест мисија при међународним организацијама. Од свих ДКП-а у иностранству, најближа затварању, на основу затеченог стања, била је амбасада у Уједињеним Арапским Емиратима, али је, ипак, преживјела најављену сјечу.

У МИП-у су казали да још ништа није урађено и признали да је анализа још само мртво слово на папиру. Нагласили су да постоји потреба за редукцијом дипломатске мреже, те да постоји и проблем да у многим представништвима раде по двоје дипломата који не могу ништа учинити.

- Боље је да имамо мање амбасада, али да оне које остају имају солидан број дипломата и осталог особља које могу и треба да одговоре дипломатским изазовима у циљу побољшања слике БиХ у свијету, те бољег и кориснијег повезивања са земљама у којима раде - нагласили су у МИП-у.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вукови с Вучијака

08.09.2014 06:51

Зато имамо користи од преставништава Републике Српеске у Израелу, Вашингтону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

08.09.2014 07:00

То треба све позатварати и наново правити представништва у којима ће радити способни људи, а не да представништва служе за ухљебљење партијских тајкуна и климоглаваца, који ће по бијелом свијету ширити лажну слику о нама и заташкавати криминал безграничних размјера који чине они који су их поставили тамо гдје јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

08.09.2014 07:08

Како да немамо користи од представништва у Израелу. Погледај само број туриста из Израела, па све ове инвестиције по РС-ој, па отварање Израелског центра у Бања Луци, наравно то је све рађено парама нас пореских обвезника. Толико о исплативости Рада Ливнија и представништва РС у Израелу. Свако нормалан може закључити да сва представништва РС-ке у Иностранству величају Додика и СНСД, а не РС-ку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.09.2014 07:45

Или направити нормалну државу и послати лопове гдје треба, или увести протекторат. Не може се шеф патије понашати као краљ. Све ово смо већ једном видјели у Србији са Слобом, понављау се исте грешке. Овдје се (не) зна ко шта ради- мислим тако се представља народу. Миле када треба да ухљеби друга отвори преставништво у некој држави, гори је од Гадафија. Све ове амбасадоре шаље представништво, дакле СНСД, једна трећина је у нашим рукама, па ако не ваљају што их макар Радмановић не угаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.09.2014 14:15

Насе амбасаде и преставниства треба све затворити, јер нико не ради свој посао ,једина амбасада и преставниства која не мозес никад добити телефоном су наса, никад од њих не мозес добити никакву информацију, засто их онда плацати.

ОДГОВОРИТЕ