Nikakva korist od ambasada

Iako je još prije dvije godine analizom diplomatsko-konzularne mreže BiH utvrđeno da pojedine ambasade nisu opravdale očekivanja i da su zrele za gašenje od tada ništa nije urađeno, a one i dalje troše budžetski novac i ne postižu nikakve rezultate.

Bosna i Hercegovina 08.09.2014 | 08:48
Nikakva korist od ambasada

Analiza stanja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) koju je 2012. godine izradilo Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH, navedeno je da BiH ima najviše ambasada u arapskim zemljama, ali da od većine njih nije imala velike koristi zbog čega bi neke trebalo da budu ugašene.

BiH ima i 56 DKP-ova - 44 ambasade, šest generalnih konzulata i šest misija pri međunarodnim organizacijama. Od svih DKP-a u inostranstvu, najbliža zatvaranju, na osnovu zatečenog stanja, bila je ambasada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je, ipak, preživjela najavljenu sječu.

U MIP-u su kazali da još ništa nije urađeno i priznali da je analiza još samo mrtvo slovo na papiru. Naglasili su da postoji potreba za redukcijom diplomatske mreže, te da postoji i problem da u mnogim predstavništvima rade po dvoje diplomata koji ne mogu ništa učiniti.

- Bolje je da imamo manje ambasada, ali da one koje ostaju imaju solidan broj diplomata i ostalog osoblja koje mogu i treba da odgovore diplomatskim izazovima u cilju poboljšanja slike BiH u svijetu, te boljeg i korisnijeg povezivanja sa zemljama u kojima rade - naglasili su u MIP-u.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vukovi s Vučijaka

08.09.2014 06:51

Zato imamo koristi od prestavništava Republike Srpeske u Izraelu, Vašingtonu...

ODGOVORITE
Name

Јован

08.09.2014 07:00

То треба све позатварати и наново правити представништва у којима ће радити способни људи, а не да представништва служе за ухљебљење партијских тајкуна и климоглаваца, који ће по бијелом свијету ширити лажну слику о нама и заташкавати криминал безграничних размјера који чине они који су их поставили тамо гдје јесу.

ODGOVORITE
Name

Milojko

08.09.2014 07:08

Kako da nemamo koristi od predstavništva u Izraelu. Pogledaj samo broj turista iz Izraela, pa sve ove investicije po RS-oj, pa otvaranje Izraelskog centra u Banja Luci, naravno to je sve rađeno parama nas poreskih obveznika. Toliko o isplativosti Rada Livnija i predstavništva RS u Izraelu. Svako normalan može zaključiti da sva predstavništva RS-ke u Inostranstvu veličaju Dodika i SNSD, a ne RS-ku.

ODGOVORITE
Name

Milan

08.09.2014 07:45

Ili napraviti normalnu državu i poslati lopove gdje treba, ili uvesti protektorat. Ne može se šef patije ponašati kao kralj. Sve ovo smo već jednom vidjeli u Srbiji sa Slobom, ponavljau se iste greške. Ovdje se (ne) zna ko šta radi- mislim tako se predstavlja narodu. Mile kada treba da uhljebi druga otvori prestavništvo u nekoj državi, gori je od Gadafija. Sve ove ambasadore šalje predstavništvo, dakle SNSD, jedna trećina je u našim rukama, pa ako ne valjaju što ih makar Radmanović ne ugasi.

ODGOVORITE
Name

Md

09.09.2014 14:15

Nase ambasade i prestavnistva treba sve zatvoriti, jer niko ne radi svoj posao ,jedina ambasada i prestavnistva koja ne mozes nikad dobiti telefonom su nasa, nikad od njih ne mozes dobiti nikakvu informaciju, zasto ih onda placati.

ODGOVORITE