Први пут већина Шкота за независност

Само 11 дана пре одржавања референдума о независности Шкотске данас објављени резултти најновије анкете показали су да је први пут већина становника Шкотске за независност од Велике Британије.

Свијет 07.09.2014 | 13:04
Први пут већина Шкота за независност

У испитивању, које је објавио "Сандеј тајмс" 51 одсто анкетираних је било за независност, а 49 против, не узимајући у обзир неодлучне бираче.

Иако је вођство од два процента у оквиру статистичке грешке, резултати најновијег испитивања јавног мњења значајно повећавају шансе Шкотске националне партије (СНП) на референдуму 18. септембра.

"Сандеј тајмс" је, такође, објавио да је краљица Елизабета ИИ постала веома забринута због референдума о независности у Шкотској и да је због тога тражила да је свакодневно обавештавају о развоју ситуације.

Очекује се да ће влада премијера Дејвида Камерона сада понундити уступке Шкотској у последњем тренутку, међу којима и враћање већих надлежности Шкотланђанима, у покушају да сачува унију Енглеске и Шкотске која траје 300 година.

Изгласавање независности био би преломни догађај који би покренуо низ питања о статусу Велике Британије у међународној заједници, а Камерон би се нашао под притиском да се повуче, наводи АФП.

Шкотска заузима једну трећину копнене територије Велике Британије и у њој се налази систем "трајдент" за нуклеарно одвраћање који би, како каже СНП, у случају независности морао бити измештен из Шкотске до 2020. године.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око соколово

07.09.2014 12:55

Силом су спојени. Нико није ратовао толико и истребљивао се као преци данашњих Шкота и Енглеза. Од 5-тог до 17-тог вијека. Мало ко са Балкана то зна. Сад ће настати још већи проблеми у "Сјеверној Ирској". У Белфасту, мира никад није ни било. Баш чудне ствари се дешавају задњих 25 година. Све је почело растурањем Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.09.2014 14:41

Енглези вјековима тлаче Шкотску и Ирску.и то без икаквог обзира. Ко зна историју видјеће ко су Енглези и на шта су спремни. Сада је Шкотска ојачала и желим им пуно среће на путу за одцјепљење.Надам се да ће храбри Ирци опет покренути ово питање.

ОДГОВОРИТЕ