Prvi put većina Škota za nezavisnost

Samo 11 dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske danas objavljeni rezultti najnovije ankete pokazali su da je prvi put većina stanovnika Škotske za nezavisnost od Velike Britanije.

Svijet 07.09.2014 | 13:04
Prvi put većina Škota za nezavisnost

U ispitivanju, koje je objavio "Sandej tajms" 51 odsto anketiranih je bilo za nezavisnost, a 49 protiv, ne uzimajući u obzir neodlučne birače.

Iako je vođstvo od dva procenta u okviru statističke greške, rezultati najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja značajno povećavaju šanse Škotske nacionalne partije (SNP) na referendumu 18. septembra.

"Sandej tajms" je, takođe, objavio da je kraljica Elizabeta II postala veoma zabrinuta zbog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj i da je zbog toga tražila da je svakodnevno obaveštavaju o razvoju situacije.

Očekuje se da će vlada premijera Dejvida Kamerona sada ponunditi ustupke Škotskoj u poslednjem trenutku, među kojima i vraćanje većih nadležnosti Škotlanđanima, u pokušaju da sačuva uniju Engleske i Škotske koja traje 300 godina.

Izglasavanje nezavisnosti bio bi prelomni događaj koji bi pokrenuo niz pitanja o statusu Velike Britanije u međunarodnoj zajednici, a Kameron bi se našao pod pritiskom da se povuče, navodi AFP.

Škotska zauzima jednu trećinu kopnene teritorije Velike Britanije i u njoj se nalazi sistem "trajdent" za nuklearno odvraćanje koji bi, kako kaže SNP, u slučaju nezavisnosti morao biti izmešten iz Škotske do 2020. godine.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

07.09.2014 12:55

Silom su spojeni. Niko nije ratovao toliko i istrebljivao se kao preci današnjih Škota i Engleza. Od 5-tog do 17-tog vijeka. Malo ko sa Balkana to zna. Sad će nastati još veći problemi u "Sjevernoj Irskoj". U Belfastu, mira nikad nije ni bilo. Baš čudne stvari se dešavaju zadnjih 25 godina. Sve je počelo rasturanjem Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.09.2014 14:41

Englezi vjekovima tlače Škotsku i Irsku.i to bez ikakvog obzira. Ko zna istoriju vidjeće ko su Englezi i na šta su spremni. Sada je Škotska ojačala i želim im puno sreće na putu za odcjepljenje.Nadam se da će hrabri Irci opet pokrenuti ovo pitanje.

ODGOVORITE