Страдалом рудару понедјељак био први радни дан

Есад Чивић, директор Рудника мрког угља Зеница, казао је да је један од рудара, који није извучен из јаме Распоточје, почео радити у руднику 1. септембра ове године.

Босна и Херцеговина 05.09.2014 | 20:54
Страдалом рудару понедјељак био први радни дан

Чивић је  навео да је из јаме Распоточје извучено 29 рудара за које су љекари констатовали да немају тежих повреда, те да се за пет рудара јошувијек трага.

Он није могао потврдити да је тих пет рудара смртно страдало, истакавши да ће службена информација бити дата уколико и када буду пронађена тијела и љекари констатују смрт, преноси Фена.

Чивић је казао да ће сада одржати састанак кризног штаба на којем ће задужити надлежне службе да о овим информацијама обавијесте породице рудара који нису извучени из јаме Распоточје.

Нови удар у јами 

У јами Распоточје у Руднику мрког угља /РМУ/  Зеница данас се догодио још један "горски удар" у којем није било људских жртава, изјавио је директор "Електропривреде БиХ" Елведин Грабовица. 

Нови "горски удар" догодио се иза поднева.

Из јаме Распоточје јутрос је, након јучерашњег "горског удара", евакуисано 29 од 34 рудара, колико их је било заробљено у јами.

Предсједник Синдиката рудара Федерације БиХ Синан Хусић раније је рекао да петорица рудара нису преживјела.    

Прича спасиоца: Било нам је битно да им прво осигурамо зрак  

Рудар Седин Туфекчић је одмах након горског удара кренуо у спашавање својих колега заробљених у јами Распоточје.

Своја искуства током акције спашавања подијелио је новинарима.

''Било је веома тешко. Удар је уништио просторије и транспортни ходник, па смо одлучили да у спашавање кренемо дуж ходника. Циљ нам је био у почетку осигурати зрак, а када смо им се приближили на двадесетак метара онда смо успоставили с њима гласовни контакт'', прича Туфекчић.

Додао је како само они који се баве рударским послом знају како је бити доле у јами и тамо зарађивати хљеб.

''Захвалио бих се људима из других рудника који су одмах притекли у помоћ. Понијели су се рударски'', додао је.

Вијест обишла свијет    

Вијест о рударској несрећи која се десила у јами Распоточје у којој је погинуло пет рудара, обишла је цијели регион, а пренијели су је и водећи свјетски медији.

Породице заробљених рудара окупљени испред јаме још од синоћ, када се десио горски удар, проживљавали су праву драму која је кулминирала данас у подневним сатима.

Наиме, у то вријеме заробљени рудари почели су излазити из јаме, док су њихови најближи их дочекивали са сузама радосницама.

Нажалост, петорицу њих нису дочекали.

Саучешће Инцка и Мура 

Високи представник у БиХ Валентин Инцко и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур данас су поводом трагичне погибије петорице рудара изразили саучешће њиховим породицама, пријатељима и колективу Рудника мрког угља Распоточје.

"Моје мисли и молитве, као и свих људи у БиХ, су са породицама и пријатељима рудара који су трагично погинули радећи најтежи могући посао, у најопаснијим околностима, а за опште добро и корист друштва. Породицама трагично страдалих рудара, које сада преживљавају најтеже тренутке, желимо поручити да смо са њима и да дијелимо њихову бол", поручио је Инцко.

Мур је рекао да је дубоко ожалошћен вијешћу о несрећи у јами Распоточје Рудника мрког угља Зеница.

"То је ненадокнадив губитак за њихове породице и пријатеље са којима саосјећам у овом тренутку, као и за локалну заједницу", додао је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ. 

Вучић: Стојимо на располагању

Предсједник Владе Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа предсједавајућем Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди, поводом трагедије у јами Распоточје.

"Влада Србије стоји вам на располагању, спремна да пружи свесрдну помоћ у отклањању последица ове трагедије. Молим вас да породицама настрадалих пренесете изразе најдубљег саучешће", навео је Вучић у телеграму.

Вучић је поводом несреће која се догодила у јами Распоточје, изазване земљотресом, у којој су изгубљени животи рудара, упутио изразе искреног и најдубљег саучешћа у име грађана Србије и у своје лично име.

Из јаме Распоточје јутрос је, након јучерашњег "горског удара", евакуисано 29 од 34 рудара, колико их је било заробљено у јами.

Предсједник Синдиката рудара Федерације БиХ Синан Хусић раније је рекао да петорица рудара нису преживјела.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ацо

06.09.2014 05:49

Сауцесце породицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

06.09.2014 13:37

Зао ми је кад рудари страдају. Једино ту сигурно нема дјеце политицара. Искрено сауцесце породицама погонулих пролетера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

06.09.2014 14:12

Да смо ми паметни па да ове криманалце отјерамо и њихова би дјеца сигурно тразила посао у руднику А овако тако нам је како смо и тразили хоцемо ентитете ето нам их и ста имамо?

ОДГОВОРИТЕ