Stradalom rudaru ponedjeljak bio prvi radni dan

Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica, kazao je da je jedan od rudara, koji nije izvučen iz jame Raspotočje, počeo raditi u rudniku 1. septembra ove godine.

Bosna i Hercegovina 05.09.2014 | 20:54
Stradalom rudaru ponedjeljak bio prvi radni dan

Čivić je  naveo da je iz jame Raspotočje izvučeno 29 rudara za koje su ljekari konstatovali da nemaju težih povreda, te da se za pet rudara jošuvijek traga.

On nije mogao potvrditi da je tih pet rudara smrtno stradalo, istakavši da će službena informacija biti data ukoliko i kada budu pronađena tijela i ljekari konstatuju smrt, prenosi Fena.

Čivić je kazao da će sada održati sastanak kriznog štaba na kojem će zadužiti nadležne službe da o ovim informacijama obavijeste porodice rudara koji nisu izvučeni iz jame Raspotočje.

Novi udar u jami 

U jami Raspotočje u Rudniku mrkog uglja /RMU/  Zenica danas se dogodio još jedan "gorski udar" u kojem nije bilo ljudskih žrtava, izjavio je direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica. 

Novi "gorski udar" dogodio se iza podneva.

Iz jame Raspotočje jutros je, nakon jučerašnjeg "gorskog udara", evakuisano 29 od 34 rudara, koliko ih je bilo zarobljeno u jami.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić ranije je rekao da petorica rudara nisu preživjela.    

Priča spasioca: Bilo nam je bitno da im prvo osiguramo zrak  

Rudar Sedin Tufekčić je odmah nakon gorskog udara krenuo u spašavanje svojih kolega zarobljenih u jami Raspotočje.

Svoja iskustva tokom akcije spašavanja podijelio je novinarima.

''Bilo je veoma teško. Udar je uništio prostorije i transportni hodnik, pa smo odlučili da u spašavanje krenemo duž hodnika. Cilj nam je bio u početku osigurati zrak, a kada smo im se približili na dvadesetak metara onda smo uspostavili s njima glasovni kontakt'', priča Tufekčić.

Dodao je kako samo oni koji se bave rudarskim poslom znaju kako je biti dole u jami i tamo zarađivati hljeb.

''Zahvalio bih se ljudima iz drugih rudnika koji su odmah pritekli u pomoć. Ponijeli su se rudarski'', dodao je.

Vijest obišla svijet    

Vijest o rudarskoj nesreći koja se desila u jami Raspotočje u kojoj je poginulo pet rudara, obišla je cijeli region, a prenijeli su je i vodeći svjetski mediji.

Porodice zarobljenih rudara okupljeni ispred jame još od sinoć, kada se desio gorski udar, proživljavali su pravu dramu koja je kulminirala danas u podnevnim satima.

Naime, u to vrijeme zarobljeni rudari počeli su izlaziti iz jame, dok su njihovi najbliži ih dočekivali sa suzama radosnicama.

Nažalost, petoricu njih nisu dočekali.

Saučešće Incka i Mura 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur danas su povodom tragične pogibije petorice rudara izrazili saučešće njihovim porodicama, prijateljima i kolektivu Rudnika mrkog uglja Raspotočje.

"Moje misli i molitve, kao i svih ljudi u BiH, su sa porodicama i prijateljima rudara koji su tragično poginuli radeći najteži mogući posao, u najopasnijim okolnostima, a za opšte dobro i korist društva. Porodicama tragično stradalih rudara, koje sada preživljavaju najteže trenutke, želimo poručiti da smo sa njima i da dijelimo njihovu bol", poručio je Incko.

Mur je rekao da je duboko ožalošćen viješću o nesreći u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.

"To je nenadoknadiv gubitak za njihove porodice i prijatelje sa kojima saosjećam u ovom trenutku, kao i za lokalnu zajednicu", dodao je šef Misije OEBS-a u BiH. 

Vučić: Stojimo na raspolaganju

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, povodom tragedije u jami Raspotočje.

"Vlada Srbije stoji vam na raspolaganju, spremna da pruži svesrdnu pomoć u otklanjanju posledica ove tragedije. Molim vas da porodicama nastradalih prenesete izraze najdubljeg saučešće", naveo je Vučić u telegramu.

Vučić je povodom nesreće koja se dogodila u jami Raspotočje, izazvane zemljotresom, u kojoj su izgubljeni životi rudara, uputio izraze iskrenog i najdubljeg saučešća u ime građana Srbije i u svoje lično ime.

Iz jame Raspotočje jutros je, nakon jučerašnjeg "gorskog udara", evakuisano 29 od 34 rudara, koliko ih je bilo zarobljeno u jami.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić ranije je rekao da petorica rudara nisu preživjela.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

aco

06.09.2014 05:49

Saucesce porodicama

ODGOVORITE
Name

Slobodan

06.09.2014 13:37

Zao mi je kad rudari stradaju. Jedino tu sigurno nema djece politicara. Iskreno saucesce porodicama pogonulih proletera!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

06.09.2014 14:12

Da smo mi pametni pa da ove krimanalce otjeramo i njihova bi djeca sigurno trazila posao u rudniku A ovako tako nam je kako smo i trazili hocemo entitete eto nam ih i sta imamo?

ODGOVORITE