У БиХ књижарама ђачке свеске с Хитлеровим ликом!

У неким трговинским радњама у Брчком у понуди ђачких потреба за нову школску годину налази се и свеска на чијим корицама је лик Адолфа Хитлера!

Босна и Херцеговина 05.09.2014 | 16:42
У БиХ књижарама ђачке свеске с Хитлеровим ликом!

Увозник је „Европапапир-Херцегтисак“ из Широког Бријега, земља производње Кина, а према шеми пословних центара ове компаније (Широки Бријег, Сарајево, Травник, Бихаћ, Бања Лука, Тузла) није тешко закључити да је свеска и на тржишту цијеле БиХ.  

Ради се о свесци од 100 листова А-4 формата, тврдог повеза, а од директора „Еуропапир“-а Анте Сутона смо добили саопштење у коме тврди да мотиве не наручују већ их бира произвођач с којим, истиче, нису до сада имали проблеме. Сутон нам је послао и наводно објашњење Кинеза за избор овог графичког рјешења.

 „ОВАЈ МОТИВ СВЕСКЕ ИМА РАДНИ НАЗИВ КИП СЛОБОДЕ, А НЕ АДОЛФ ХИТЛЕР. СТАВЉАЊЕМ КИПА СЛОБОДЕ У ГРО ПЛАН ЖЕЛИМО КАЗАТИ ДА ЖИВИМО У ВРЕМЕНУ МИРА И СЛОБОДЕ. ПОШТАНСКА МАРКИЦА ПРЕДСТАВЉА ПРОШЛОСТ ТЈ ПОВИЈЕСТ/ХИСТОРИЈУ ИŻ ТОГ РАЗЛОГА ЈЕ ДИЗАЈНЕР СТАВИО ХИТЛЕРА КАКО БИ СА КОМБИНАЦИЈОМ ОВЕ ДВИЈЕ ФОТОГРАФИЈЕ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ ДА ЖИВИМО И ПРОПАГИРАМО СЛОБОДУ СА ЖЕЉОМ ДА СЕ ЗЛО ИŻ ПРОШЛОСТИ НИКАДА НЕ ПОНОВИ. ПРЕДМЕТНИ МОТИВ ЈЕ У ОПТИЦАЈУ КОД НАС ВЕЋ 3 ГОДИНЕ, ТЕКЕ СА ОВИМ МОТИВОМ СМО ДО САДА ИЗВОЗИЛИ У ПРЕКО 30 ЗЕМАЉА ШИРОМ СВИЈЕТА  И ДО САДА НИ ИŻ ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ НИСМО ИМАЛИ ПРИМЈЕДБЕ НА ИСТИ”

Сутон објашњење оцјењује „логичним и разумљивим свакоме ко гледа читаву фотографију“ и додаје „нема потребе да се око овог стварају тензије и прави афера“, те додаје да ће „свеска бити повучена из продајне мреже а затим и уништена“.

За Брчаке је спорна свеска „подвала“, „скандал“, „срамота“, а уз констатацију да се зна „ко је био и шта чинио Хитлер“, од надлежних у ентитетима и дистрикту траже реаговање и санкције. А хоће ли и у колико ђачких торби Хитлер и даље остати, одлучиваће и „логика“ учитеља, ђака и родитеља.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

перо

05.09.2014 18:40

е све ли је наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоса времена

06.09.2014 06:08

Реклама,све је реклама,наравно негативна али рекламира.Засто као симбол слободе,ако је то неко зелео,нема, ливада,цвеца,цистог сунцаног неба,планинског потоцица,ластавица,риба у води...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.09.2014 09:15

Па у Сарајеву славе претходника и фасисту Фердинанда,не видим засто им смета неко кога славе.

ОДГОВОРИТЕ