U BiH knjižarama đačke sveske s Hitlerovim likom!

U nekim trgovinskim radnjama u Brčkom u ponudi đačkih potreba za novu školsku godinu nalazi se i sveska na čijim koricama je lik Adolfa Hitlera!

Bosna i Hercegovina 05.09.2014 | 16:42
U BiH knjižarama đačke sveske s Hitlerovim likom!

Uvoznik je „Evropapapir-Hercegtisak“ iz Širokog Brijega, zemlja proizvodnje Kina, a prema šemi poslovnih centara ove kompanije (Široki Brijeg, Sarajevo, Travnik, Bihać, Banja Luka, Tuzla) nije teško zaključiti da je sveska i na tržištu cijele BiH.  

Radi se o svesci od 100 listova A-4 formata, tvrdog poveza, a od direktora „Europapir“-a Ante Sutona smo dobili saopštenje u kome tvrdi da motive ne naručuju već ih bira proizvođač s kojim, ističe, nisu do sada imali probleme. Suton nam je poslao i navodno objašnjenje Kineza za izbor ovog grafičkog rješenja.

 „OVAJ MOTIV SVESKE IMA RADNI NAZIV KIP SLOBODE, A NE ADOLF HITLER. STAVLJANJEM KIPA SLOBODE U GRO PLAN ŽELIMO KAZATI DA ŽIVIMO U VREMENU MIRA I SLOBODE. POŠTANSKA MARKICA PREDSTAVLJA PROŠLOST TJ POVIJEST/HISTORIJU IŻ TOG RAZLOGA JE DIZAJNER STAVIO HITLERA KAKO BI SA KOMBINACIJOM OVE DVIJE FOTOGRAFIJE POSLAO JASNU PORUKU DA ŽIVIMO I PROPAGIRAMO SLOBODU SA ŽELJOM DA SE ZLO IŻ PROŠLOSTI NIKADA NE PONOVI. PREDMETNI MOTIV JE U OPTICAJU KOD NAS VEĆ 3 GODINE, TEKE SA OVIM MOTIVOM SMO DO SADA IZVOZILI U PREKO 30 ZEMALJA ŠIROM SVIJETA  I DO SADA NI IŻ JEDNE ZEMLJE NISMO IMALI PRIMJEDBE NA ISTI”

Suton objašnjenje ocjenjuje „logičnim i razumljivim svakome ko gleda čitavu fotografiju“ i dodaje „nema potrebe da se oko ovog stvaraju tenzije i pravi afera“, te dodaje da će „sveska biti povučena iz prodajne mreže a zatim i uništena“.

Za Brčake je sporna sveska „podvala“, „skandal“, „sramota“, a uz konstataciju da se zna „ko je bio i šta činio Hitler“, od nadležnih u entitetima i distriktu traže reagovanje i sankcije. A hoće li i u koliko đačkih torbi Hitler i dalje ostati, odlučivaće i „logika“ učitelja, đaka i roditelja.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pero

05.09.2014 18:40

e sve li je naopako.

ODGOVORITE
Name

Losa vremena

06.09.2014 06:08

Reklama,sve je reklama,naravno negativna ali reklamira.Zasto kao simbol slobode,ako je to neko zeleo,nema, livada,cveca,cistog suncanog neba,planinskog potocica,lastavica,riba u vodi...

ODGOVORITE
Name

Md

07.09.2014 09:15

Pa u Sarajevu slave prethodnika i fasistu Ferdinanda,ne vidim zasto im smeta neko koga slave.

ODGOVORITE